Bekijk hier het duurste optrekje van Drenthe en Groningen dat 4,5 miljoen euro kost (maar dan kun je samenwonen met 30 paarden)

Het enorme hippische complex aan de Vledderlanden in Vledder staat voor de tweede keer in dik tien jaar te koop. Met een vraagprijs van 4,5 miljoen euro is het momenteel het duurste ‘huis’ op de markt in Drenthe en Groningen.

Het complex, dat met opvallende punten op het woonhuis en de stallen futuristische trekken heeft, heet nu nog Stal Jede. Vernoemd naar de kinderen van Marcel en Jacqueline Schoo, die er Friese paarden fokken. ,,Wij willen kleiner’’, laat Marcel Schoo weten. ,,De hobby is een beetje uit de hand gelopen.’’ En daar laat hij het om begrijpelijke reden bij: ,,M’n hoofd staat niet naar praten. Zit thuis met corona.’’

In 2009/2010 gebouwd als Stal Arcadia

De mega hippische accommodatie werd in 2009/2010 gebouwd en heette toen Stal Arcadia. Het was het domein van voormalig NS-topman Hans Huisinga en diens vrouw Carly. De economische tegenwind speelde hun paardenfokdroom behoorlijk parten. Tot een officiële opening kwam het niet, want kort na de oplevering kwam het complex in de verkoop.

Dat de familie Schoo kleiner wil, daar is iets bij voor te stellen. Huis, stallen en grote schuur staan op 10 hectare eigen grond (uit te breiden naar 23 hectare). ,,Uitstekende mogelijkheden voor mens en paard om te leven en te trainen’’, meldt verkopend makelaar Sault Luxury Real Estate in Eindhoven.

Dertig paardenboxen en vier badkamers voor de dieren

Dat mag ook wel voor 4,5 miljoen euro. Daarvoor krijgt de nieuwe eigenaar niet alleen een riant woonhuis, maar ook een stallencomplex met dertig paardenboxen, acht loopstallen, vier paardenbadkamers, twee solaria, zes quarantainestallen en een eigen volledig ingerichte ruimte voor de smid. Ook is er een binnenbak van 25 bij 65 meter en een indoor stapmolen.

Dat is dan in grote lijnen alleen nog maar de binnenkant van het complex. Buiten is nog veel meer te vinden, vooral voor het paard. Een buitenbak, een zogeheten longeercirkel, liefst 23 zogeheten graspaddocks (kleine weilanden voor een frisse neus en wat te knabbelen) en om mens en dier even de vrije teugel te geven, is er op het terrein galopbaan met een lengte van 2 kilometer.

En is het toch wat veel of duur voor één gezin, het complex biedt voldoende ruimte voor dubbele bewoning.