Column over de harde werkers uit Wapse

Het is maanden een drukte van jewelste in ons normaal zo rustige buurtje in de Meppeler wijk Koedijklanden. De riolering in onze en de ons omringende straten is hoognodig aan vervaging toe en daarvoor moet de complete straat opgebroken worden. Alle klinkers eruit, grote gapende gaten graven, nieuwe riolering erin, zand erover en de klinkers er weer op.

En na drie maanden komt er dan ook nog nieuwe bestrating en wordt ons geliefde pleintje heringericht. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Vraag dat maar aan de harde werkers van Otten Infra BV uit Wapse. Ja, het zijn de mannen van dit mooie bedrijf uit de gemeente Westerveld die – overigens op meer plaatsen in Meppel – de werkzaamheden uitvoeren. Kwestie van een goede offerte uitbrengen.

Tevoorschijn

Op moment van schrijven, dinsdagmorgen even na tien uur, komt de sneeuw maar weer eens uit de lucht vallen. Iets meer dan een week daarvoor liepen de werkers in shirtjes met een pet op tegen de zon, nu is de wollen muts weer tevoorschijn getoverd. Oké, het geeft een hoop herrie, de glazen trillen in de keukenkast en de wind en de schoenen dragen het zand tot overal in huis, maar het is mooi om van dichtbij te zien hoe de heren te werk gaan. Het gaat heel gestructureerd allemaal en ze weten precies wat ze doen. Het is ook een logistieke opdracht, want als de grote Caterpillar aan het graven is, kan de tractor met aanhanger er niet langs. Soms moet er flink worden omgereden in de wijk om aan de andere kant van de straat te geraken.

Helemaal uitgeknepen

Het is geen makkie dit werk. Ik kan me zo voorstellen dat de mannen aan het eind van de dag helemaal uitgeknepen zijn, zoals Mathieu van der Poel na 260 kilometer in de Ronde van Vlaanderen over de streep komt. Thuis wacht dan wellicht een biertje en een stevige maaltijd, want de volgende dag staan ze er weer om zeven uur. Uitslapen is er voor ons niet bij, maar ach, dat kunnen die harde werkers ook niet. En voor ons thuiswerkers is het wel eens vervelend dat alles zo trilt en dat de piratenmuziek van de stratenmakers op hoog volume het huis binnendringt, maar er zij ergere dingen in de wereld. Als ik ze zo zie sjouwen, gaat mijn petje af voor deze mannen.