Marcella Kleine schrijft jeugdboek over rouw

Diever - Als steuntje in de rug voor tieners die iemand verloren hebben, heeft auteur Marcella Kleine uit Diever het jeugdboek Zeemist geschreven. Het boek is gebaseerd op waargebeurde dagboekfragmenten.

Ieder jaar verliezen meer dan zesduizend kinderen één of beide ouders; ongeveer de helft van de jongeren zit dan nog in de pubertijd. De impact van het overlijden van een ouder is groot. Rouwende pubers dragen vaak een masker: ze willen de achtergebleven ouder niet belasten met hun verdriet en op school willen ze niet uit de toon vallen. Voor de buitenwereld lijkt het verdriet misschien mee te vallen of al over te zijn, terwijl de jongere nog middenin het rouwproces zit. De rouwverwerking kan lange tijd duren. Het gemis van de ouder kan zelfs een leven lang voelbaar zijn.

Zeemist is geschreven opdat deze jongeren wellicht herkenning vinden in de gevoelens van de hoofdpersoon en zich minder alleen voelen in hun verdriet. Zeemist is bij iedere (online) boekhandel te bestellen. ISNB: 9789492657152.

Kleurpotloden

Hoofdpersoon in het boek is Marit. Zij vindt zichzelf een gewone dertienjarige met lang bruin haar. Voor één ding is ze bang: de dood. Ze checkt elke nacht of iedereen nog leeft. Haar rituelen moeten de dood buiten de deur houden: kleurpotloden mogen niet op elkaar liggen en haar voeten mogen niet op twee stoeptegels tegelijk staan. Toch gebeurt het ondenkbare: haar vader overlijdt plotseling. Marit vlucht in ontkenning en is tegelijkertijd intens verdrietig. Ze probeert haar gevoelens verborgen te houden om haar moeder niet te belasten. Ook op school laat ze niets merken. Ze vertrouwt haar gevoelens alleen aan haar dagboek toe. Naarmate haar vader langer weg is, wordt het gemis van haar vader steeds groter. Zal Marit ooit over haar verdriet heenkomen?

Zeemist is ook het verhaal van een gezin in rouw. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde dagboekfragmenten van een rouwende tiener en is geschreven voor lezers van 12 tot en met 15 jaar, die ook iemand moeten missen.

Marcella Kleine werkt als onafhankelijk cliëntvertrouwenspersoon in een zorginstelling. Daarnaast schreef ze een aantal levensverhalen, psychologische thrillers en spannende romans, waaronder Drie jaar cel en tbs, In het verborgene, Binnenwereld, Vilein, Souvenir, Schemergebied, Schijnvertoning en De voltooiing. www.marcellakleine.nl