Komende zomer duidelijkheid over Unesco-status Koloniën van Weldadigheid

Komende zomer volgt duidelijkheid voor vier van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Krijgen zij eindelijk die felbegeerde Unescostatus?

Tussen 19 en 31 juli vergadert de beoordelingscommissie van Unesco in de Chinese stad Fuzhou over vijftig nominaties. Dat zijn er meer dan gebruikelijk. De Koloniën van Weldadgheid stonden, net als veel andere nominaties, vorig jaar ook al op de agenda. Toen gooide de coronacrisis roet in het eten.

‘Goede hoop’

,,Het is spannend, maar als partners hebben we goede hoop dat het dossier dit keer wel wordt goedgekeurd”, zegt burgemeester van Noordenveld Klaas Smit. Het dossier waarover de beoordelingscommissie spreekt is al meerdere keren aangepast en verbeterd. Daarbij kregen de indieners hulp van ICOMOS, de adviesorganisatie van Unesco.

In Drenthe wordt al volop gewerkt aan een marketingplan voor de Koloniën. Smit: ,,Dat komt ook na die tijd, maar allerlei mensen zijn al druk doende over hoe we op een zo goed mogelijke manier gebruik kunnen maken van die status. Het wordt een langjarig traject, dat allerlei potentie biedt.”

Vier koloniën

Niet alle voormalige Koloniën van Weldadigheid zijn in de race voor de begeerde Werelderfgoedstatus. Het gaat om Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en de Belgische kolonie Wortel.