Column: Vakantie in de eigen regio biedt ook verrassingen

Als de coronacrisis het Nederlandse volk iets heeft geleerd, is het wel hoe mooi het eigen land wel niet is. Vooral mensen die in de westelijke helft van Nederland wonen, zeg maar de randstad, wrijven zich de ogen uit bij het zien van alle prachtige gebieden in bijvoorbeeld de Achterhoek, Friesland en natuurlijk ons eigen Drenthe.

Anderzijds ervaren mensen uit onze ruime plattelandsregio dat ook in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland nog voldoende te ontdekken valt.

Voor ons inwoners van de meest veelzijdige natuurlijke regio van Nederland is het op de Waddeneilanden natuurlijk ook prima toeven, maar hebben wij wel eens nagedacht over de eigen regio. We denken die wel goed te kennen, wandelen al zo lang in de bossen van Ruinen, Dwingeloo, Diever of Havelte, maar zien door de vele bomen, vennen en heidevelden vaak de schoonheid niet meer. Maar desondanks is er hier ook nog veel moois te ontdekken.

Ackerlodges

Als inwoner van Meppel mocht ik met mijn lief een weekendje in de nieuwe ackerlodges in Ruinerwold verblijven. Hemelsbreed nog geen 10 kilometer van ons eigen huis af en we moesten er vooraf wel om lachen. Maar nu na twee nachten doorgebracht te hebben in een van de ackerlodges van Roelof Dekker en zijn Lianne, daalt het besef in dat een vakantie in de eigen achtertuin ook heel ontspannen kan werken, zeker als je eens goed om je heen kijkt naar mogelijke uitjes die een meerwaarde geven aan zo’n weekend. Dat is voor iedereen natuurlijk verschillend, maar wij maakten op zaterdag kennis met de witte wandelroute in het Dwingelderveld, met start bij de Boslounge waar het zwart van de auto’s zag. De witte route is die met het plankenpad en werd door ons als bijzonder gevarieerd gekenschetst. Ik heb daar wel op de MTB gereden, maar nog niet eerder gewandeld. Het gaf ons echt een vakantiegevoel, zoals je dat normaal in het buitenland ervaart.

Rheebruggen

Op zondag was de wandeling op landgoed Rheebruggen ook een topper, met meerdere reeën en spechten die we mochten ontmoeten. Het gaf ons echt een vakantiegevoel zoals je dat normaal in het buitenland ervaart. Hoe mooi kan het zijn, zo vlak bij jouw woonplaats.

Welkome ervaring

Voor de andere proefslapers moet het haast wel een schok geweest zijn, zo van hun appartementjes in Hoofddorp en Utrecht naar het weidse platteland, in een gebied waar je aan een weekend lang niet genoeg hebt om je een goed beeld van deze regio te vormen. Voor ons was het een welkome ervaring en eentje die weer inspiratie geeft voor toekomstige schrijfsels. Want mijn eigen achtertuin is wel heel groot en biedt nog meer bijzondere plekken dan ik in mijn hoofd heb zitten. En hoe mooi is het dat Ruinerwold dan als uitvalsbasis kan fungeren?