Dwingeloo herdenkt de oorlog vanuit huis

Dwingeloo - Ook in Dwingeloo vindt voor het tweede jaar op rij geen herdenkingsdienst plaats als gevolg van de maatregelen omtrent het coronavirus. Een klein comité van Stichting Dorpsactiviteiten Dwingeloo verzorgt in samenwerking met Dwingels Eigen op alternatieve wijze en zonder publiek of bijeenkomst een bloemlegging bij zowel het monument op het Holtien als het monument in het bos bij Spier.

Bij het monument op de Brink vindt overdag een kranslegging plaats door een afvaardiging van de genoemde stichtingen en burgemeester Rikus Jager. Verder kan iedereen op een zelf gekozen moment bloemen leggen bij één van de monumenten. In de avond van 4 mei luiden tussen 19.45 en 19.58 uur de klokken van de kerk, gevolgd door de Last Post die op diverse plekken in het dorp wordt gespeeld.

Gedicht geschreven

Aangezien gedichten normaliter centraal staan bij de herdenkingsdiensten van afgelopen jaren, heeft het SDA voor dit jaar de bewoners van Saamen Thuis uit Dwingeloo gevraagd een gedicht te schrijven met als thema dit jaar ‘vrijheid’. De bewoners van Saamen Thuis maken naast dit versje ook voor alle drie herdenkingsmonumenten in Dwingeloo een happy stone. Deze zogenoemde beschilderde keien worden door de bewoners op 4 mei bij de monumenten gelegd.

Het volgende gedicht werd door de bewoners geschreven:

Oh wat kijk ik er naar uit….

Samen weer koffietjes drinken, winkeltjes bezoeken en vrij zijn…

Maar het meeste kijk ik uit

naar een dikke knuffel na dit alles

en iedereen gezond en vrij want dat is pas echt fijn! 

uniek anders en vrij

Precies jezelf, zo verschillend zijn we allebei

Jij met je gebruikjes, ik met mijn maniertjes

Ieder andere trekjes, gekkigheidjes en pleziertjes

Maar ik ben ik en jij bent jij

Want iedereen is mooi, bijzonder

en helemaal vrij als je je zelf kan zijn….