Kunstwerk van kunstommetje Marsroute in Dwingeloo, beschadigd en ontvreemd

Vandalen hebben het kunstwerk ‘De Twee Wachters’ van de Dwingeler kunstenares Margriet Steenbergen beschadigd en ontvreemd. Het werk is een kunstproject langs het ommetje ‘Mars’ in Dwingeloo.

Al jaren stond er een beetje verscholen op een zandpad langs de Vlakendijk op de es in Dwingeloo een met beton volgegoten oude roestige melkbus. Veel mensen kenden hem, maar niemand wist hoe hij daar kwam of wat hij daar deed. Hij stond daar als een ‘eenzame wachter’ in de natuur.

Kunstommetje

Toen het zandpad onderdeel werd van het ‘Kunstommetje’ in Dwingeloo, ontstond bij Margriet Steenbergen het idee om voor deze eenzame wachter een levensgezel te maken. Zij beschilderde een tweede melkbus in de voor haar zo kenmerkende kleurige, levendige stijl. De bus werd verzwaard en stevig gesloten en in april 2019 werden de twee melkbussen aan elkaar voorgesteld. Het was liefde op het eerste gezicht en sindsdien waren ze dan ook onafscheidelijk.

Uit de vele reacties van de Ommetje-wandelaars bleek, dat het kunstwerk bijzonder gewaardeerd werd. Mensen kregen er altijd een blij gevoel van en een lach op hun gezicht. Tot afgelopen week. Toen werd de gekleurde melkbus ontvreemd en de bestaande oude bus omvergegooid. De gekleurde bus was niet te tillen zo zwaar en moet minimaal met een steekkarretje zijn weggehaald. Geen onbezonnen actie dus, maar een voorbereide, weloverwogen daad. „Jammer, pijnlijk en choquerend dat er nog steeds mensen zijn die met zoveel onbegrip op ‘kunst’ reageren. En daar dan anderen weer mee raken.”

Getuigen gezocht

Margriet vraagt zich nu af of iemand hier iets van gezien of gehoord heeft, maar ook of mensen willen opletten of ze deze gesigneerde bus ergens tegenkomen.

Margriet laat zich overigens niet uit het veld slaan en heeft besloten een nieuwe ‘compagnon’ voor de nu wederom verweesde melkbus te maken. Een en ander wordt in de toekomst dan uiteraard ‘hufterproof’ verankerd.

Margriet is nu op zoek naar een nieuwe melkbus met deksel. „Wie kan haar daarmee helpen? Dank daarvoor, namens Margriet, namens de organisatie van de Ommetjes, namens de vele wandelaars en last but not least, namens de ‘Eenzame Wachter’ die hunkert naar een maatje”, laat de organisatie van de Ommetjes weten.