Speciale acties in de Fairtrade week

Diever/Havelte - De Fairtrade week is dit voorjaar van 8 tot en met 16 mei. De werkgroep is blij met de acties die wel door kunnen gaan, ondanks de moeilijke coronatijd. Volgens Jan Langenkamp, voorzitter van de Fairtrade werkgroep Westerveld, is het ook in deze coronatijd hard nodig dat fairtrade producenten en boeren ondersteund worden. Het hijsen van de fairtradevlag bij het gemeentehuis op 7 mei is het begin. Hiermee maakt burgemeester Rikus Jager officieel bekend dat de week begint. Deze week wordt niet alleen in Westerveld gevierd ,maar in de hele wereld is 8 mei World FairTrade Day.

In Westerveld zijn er op 8 mei twee acties, om ongeveer 10.45 uur opent de burgemeester het nieuwe pand van de Wereldwinkel aan de Hoofdstraat 52 in Diever officieel. Deze heeft een nieuwe naam: Wereldwinkel D-fair, maar het blijft natuurlijk dè Fairtrade cadeauwinkel.

Lepradorp Nepal

Er is elk jaar een goed doel, waarvoor geld ingezameld wordt. Dat is vanaf deze opening een lepradorp in Nepal. In Lipikot wonen 50 gezinnen, waarvan een of beide ouders lepra hebben gehad. Voor de buitenwereld zijn ze angstaanjagend en men is bang voor besmetting. Daarom leven deze gezinnen volkomen geïsoleerd. De Wereldwinkel in Diever steunt dit dorp door de verkoop van tweedehands boeken en door 20% van de verkoop van de vilten Nepalese producten van Sjaal met een Verhaal te doneren. Giften ‘in de pot’ zijn zeer welkom.

De Sluiswachter

Op dezelfde dag om 13.00 uur worden uitbaters Chantal en Ruben Krop van De Sluiswachter in Dieverbrug in het zonnetje gezet. Ze zijn door de fairtrade werkgroep uitgekozen om de hele horeca in Westerveld in het zonnetje te zetten. Als waardering, dat ondanks deze moeilijke tijd, toch weer nieuwe acties opgezet zijn, zodat gasten coronaproof bediend konden worden. Deze coronatijd heeft Ruben en Chantal er niet van weerhouden om op 1 januari het restaurant, verbouwd en al, te openen. „Je moet maar lef hebben in deze tijd", en vooral daarom zegt Langenkamp dat ze uitgekozen zijn; een aanmoediging en om een hart onder de riem te steken. Het programma op 8 mei, om 13.00 uur hangt nog af van de versoepelingen, maar burgemeester Rikus Jager en vertegenwoordigers van de werkgroep krijgen mogelijk op het terras een fairtrade lunch voorgeschoteld.

De Wereldwinkel in Havelte gaat 28 april ook weer open en de Wereldwinkel geeft tijdens deze week op koffie en thee 20% korting. Ook 20 % korting op alle schalen en vazen. De supermarkten bieden deze week ook diverse kortingen aan.