Wandeling Rond het Bazuinerveld

In de Westervelder Wolder Courant wordt in de rubriek ‘Lekker er op uit’ aandacht besteed aan wandelingen of fiets-, step of ellpitigo-tochten door de regio via de bekende knooppunten. De aftrap is een wandeling die door Jo Muller uit Zuidwolde werd ingetekend, en gelopen uiteraard.

‘Rond het Bazuinerveld’ is een wandeling van ongeveer 10 kilometer door een gevarieerd landschap in het zuidwesten van Zuidwolde. Op sommige punten langs de route, zoals bij Nolde en tussen de boerderijen in de buurschap Bazuin, hangt nog de sfeer van een al lang vervlogen tijd. Oude bomen, rieten daken, kronkelende wegen en rommelige boerenerven brengen de wandelaar in een nostalgische roes.

Stenenpijpenpad

Tegenstribbelen helpt niet, het gebeurt gewoon. Maar de route gaat ook langs akkers en weilanden die in de afgelopen tien tot twintig jaar zijn teruggegeven aan de natuur, bijvoorbeeld langs het Stenenpijppad. Het nog jonge bos staat er goed bij. Menig wandelaar kijkt er misschien vreemd op dat hij of zij op deze route ook bossen (de zogenoemde esbosjes) doorkruist die al bijna 150 jaar geleden, toen de landbouw een diepe crisis doormaakte, van rogge- en aardappelland zijn veranderd in kreupelhout. Het betrof akkers waarop heel lang geleden tijdens de roggeoogst maaiers en bindsters in koor het lied ‘Sikkels blinken, sikkels klinken, ruizend valt het graan’ zongen. Maar ook de moderne landbouw laat zich tijdens de wandeling zien, vooral in het midden van het Bazuinerveld. Grote tractoren met meters brede grasmaaiers en hoge opraapwagens doorkruisen daar de weilanden.

Vermoeide reizigers

Start- en eindpunten zijn bij hotel-restaurant Ter Linde, waar op het zonnige terras voor de voormalige boerderij een kop koffie lekker smaakt. In de late Middeleeuwen, dat wil zeggen omstreeks 1450, vonden vermoeide reizigers komend uit Ommen of op weg daarheen hier al een plek om uit te rusten.

Start: Ommerweg 68, Zuidwolde bij knooppunt 71. De route leidt langs de knooppunten 71, 67, 66, 65, 02, 44, 78, 77, 86, 84, 83, 71.

Wie ook leuke routes heeft, kan deze mailen naar dewestervelder@ndcmediagroep.nl, liefst voorzien van een mooie foto en een routekaartje.