Een mooie vacature

Sinds afgelopen vrijdag staat de vacature voor de burgemeesterspost in de gemeente De Wolden open. Een mooie gemeente om te mogen besturen en vertegenwoordigen, vraag maar aan Sjoerd Kremer, Peter Snijders en Roger de Groot. Maar ook aan Janny Vlietstra, die tot haar eigen verrassing voor de tweede keer waarnemer mag zijn in De Wolden.

Als verslaggever die al heel erg lang rondloopt in deze gemeente, zelfs al voor de gemeentelijke herindeling, ga je met zo’n vacante positie eens nadenken over de eigen kansen om het tot een dergelijke functie te schoppen. Ik heb een rijke fantasie en mag graag dagdromen. Er zijn me vele journalisten voorgegaan, wat te denken van oud-hoofdredacteur van De Volkskrant, Pieter Broertjes. Burgervader in Hilversum. Sjors Frölich was presentator op radio en televisie en daarna hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, thans burgemeester van de gemeente Vijfheerenland. Dichter bij huis hebben we Steven Stegen, vooral bekend van de hippische journalistiek en RTV Drenthe. Steven is wethouder van de gemeente Coevorden.

Openbaar bestuur

Er is dus nog hoop voor mijn eventuele bestuurlijke carrière. Alleen zakte de moed mij wel wat in de schoenen toen ik de profielschets las en later van de gemeenteraad hoorde wat ze van de nieuwe burgemeester verwachten. Bij voorkeur ervaring in het openbaar bestuur, als wethouder of burgemeester. Tsja, ik ben voorzitter geweest van de personeelsvereniging van Boom Pers, zat in de feestcommissie van de Meppeler Hockeyvereniging, was daar jaren trainer én coach en was dertien jaar lang organisator van het Boom Running Team.

Ze vragen in De Wolden iemand die uitdagingen niet uit de weg gaat. Bingo! Ik speelde zonder ervaring toneel in Ruinen en Veeningen, fietste met een groep van Meppel naar het topje van de gevreesde Mont Ventoux en liep ooit een marathon in Connemara.

In transitie

Maar dan: van de 375 inwoners van De Wolden die reageerden op de oproep wat voor burgemeester er moet komen, vond een groot aantal dat een vrouw de voorkeur heeft. Ik kan niet ontkennen dat dit een probleem geeft, ik kan moeilijk zo snel in transitie gaan. Maar in het verleden heb ik ook met vier collega’s op het podium van zaal Nijmeijer in Meppel gestaan tijdens een Boomfeest, gehuld in spannende vrouwenkleren met een heerlijke pruik op. Dat was toen al nodig. Ook mocht ik me vroeger al graag als meisje verkleden, inclusief make-up en oorbellen, wat ik later ook nog eens deed bij een feest van de plaatselijke hockeyclub. En ik hou me maar vast aan het feit dat zo’n 24.000 inwoners van De Wolden helemaal niet hebben gereageerd op de vraag vanuit de gemeente. Die willen waarschijnlijk allemaal een betrokken en betrouwbare journalist als burgervader. Kan die man tevens meteen een verhaaltje en foto maken als zich weer 60 jaar getrouwde echtparen en 100-jarigen aandienen. Ik zeg kat in het bakkie.