De roep om actie klinkt luider, maar afschieten wolf minder makkelijk dan het lijkt. 'En het heeft geen enkele zin'

Het afschieten van een wolf is niet alleen strafbaar, maar ook zinloos, zegt Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt. ,,Binnen een maand is er een andere wolf.’’

Nu het er alle schijn van heeft dat in het westelijk deel van Drenthe nadrukkelijk een wolf actief is, nemen de emoties toe. Niet alleen omdat er al de nodige schapen zijn gedood en mogelijk ook een kalf ten prooi viel aan het dier, maar ook omdat de vermeende wolf zich bij daglicht liet zien bij een basisschool in Diever.

De roep om actie wordt luider

De één vindt het een geweldige aanwinst voor de biodiversiteit, de ander is veel minder enthousiast en ziet in de wolf een gevaar voor mens en dier dat moet worden bestreden. Als de mensen niet terugvechten, gaan de wolven winnen, schreef Johan Moes, VVD-statenlid uit Wapse, in een tweet. ‘Het geweer erop’, is ook een veelgehoorde opmerking. De roep om actie wordt luider.

Maar dat mag niet, want de wolf geniet de hoogste graad van bescherming in Europa. Pas als het meer regel dan uitzondering is dat de wolf zich in de nabijheid van mensen begeeft, zich hinderlijk gedraagt en geen respect toont voor de mens, kan er worden ingegrepen.

Maar stel dat het beleid radicaal omslaat en de wolf tot animale non grata wordt verklaard, laat het dier zich dan makkelijk vangen? Het meest voor de hand liggende antwoord is ‘nee’. De wolf is slim, heeft superieure zintuigen en heeft in Drenthe ook buiten de natuurgebieden tal van plekken waar hij onder de radar kan blijven.

Groene boa’s treden op tegen ongewenst wild

,,Wanneer alle hoogzitjes twee weken lang onafgebroken door jagers worden ingenomen, dan zal het dier heus wel voor de loop van een geweer verschijnen’’, zegt Lelieveld. Maar als het al zover zal komen, zal het niet zo gaan, leerde de aanwezigheid van wroetende wilde zwijnen vorig jaar in en rond een maisveld tussen Hoogersmilde en Beilen.

In geval van ongewenst wild zijn de groene boa’s van de provincie de aangewezen personen om handhavend op te treden. Met enige regelmaat waren ze vorig najaar rond het maisveld te vinden, maar net op die momenten lieten de zwijnen, ook heel slimme dieren, zich niet zien. Lang verhaal kort: de varkens werden niet geschoten. Plaatselijke jagers stelden dat zij de klus wél hadden kunnen klaren, omdat zij áltijd (dag en nacht) in het gebied aanwezig zijn.

Als de wolf hetzelfde (bureaucratische) lot is beschoren, heeft het dier ogenschijnlijk niet veel te vrezen, zal menigeen denken. Of mensen moeten het recht in eigen hand nemen zoals in het Gelderse Stroe, waar onlangs een wolf door een even anonieme als strafbare schutter werd gedood.

‘Zwervende wolven komen en gaan’

,,Er wordt inderdaad ook gestroopt. Vanuit ecologisch en juridisch oogpunt is het ongewenst en illegaal, maar het is ook nog eens zinloos. Zwervende wolven komen en gaan. Als je er eentje doodschiet, is er binnen een maand weer een nieuwe’’, zegt Lelieveld.

Hij spreekt van een onderbuikgevoel. Het is zijn stellige overtuiging dat mensen, die in alle rust vakantie vieren in wolfrijke bestemmingen, bar weinig hebben te vrezen van het roofdier. ,,Er is net een rapport van onderzoeker Linnell gepubliceerd, waaruit blijkt dat er de afgelopen 20 jaar in de hele westerse wereld acht incidenten zijn geweest, waarbij mensen zijn verwond door een wolf. Ik begrijp de angst, maar is die reëel?’’

Zijn oplossing: ,,Verzin een list! Het gaat niet om de wolf, maar om de gevolgen van zijn aanwezigheid. En om die gevolgen te reduceren, moeten schapen- en geitenhouders wolfwerende maatregelen treffen. In landen als Duitsland en Frankrijk wordt dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) biedt. Dat betekent dat alle kosten, die dierhouders maken, worden betaald door Brussel. Die kant moeten we op. Maak er gebruik van.’’