Bekijk de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief

Assen - Bezoekers kunnen op vrijdag 14 september deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het monumentale pand van het Drents Archief.

Deelnemers zien de moderne entree, het monument uit 1901 en de middeleeuwse kloostergang. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Na afloop is er gelegenheid de film van de maand bekijken in de Digilounge. Deze maand is dat ‘naar school’. Deelname is gratis.

Ontwerp

Rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst ontwierp rond 1900 het oudste gedeelte van het Drents Archief. Wie nu in de Digilounge van het Drents Archief om zich heen kijkt, waant zich in een eeuwenoude zaal. Veel bezoekers denken dat het gebouw als klooster is neergezet, maar dat klopt niet. Toch is het geen rare gedachte, want in de middeleeuwen heeft op deze plek wel een klooster gestaan. Van Lokhorst liet zich inspireren door de middeleeuwse architectuur. Dit pand is echter ontworpen als archiefgebouw en die functie heeft het gebouw nu nog steeds.

Archief

Het archief was gevestigd op de eerste verdieping. De begane grond werd na de oplevering in 1901 meteen in gebruik genomen door het Provinciaal Museum van Oudheden, de voorloper van het Drents Museum. De veenlijken werden tentoongesteld in de ruimte waar nu de Digilounge van het Archief is gevestigd. In de jaren ’70 verhuisde het museum een deurtje verder en werd het hele pand in gebruik genomen door het Drents Archief.