Imkers geven een kijkje in de keuken

Wapserveen/Ruinen - Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing ontstaat? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 14 en 15 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis. Voor het negende jaar op rij houdt de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in ons land.

Tijdens het open huis van de bijenhoudersvereniging ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en je gaat in bijenkast op zoek naar de koningin.

Bezoekerscentrum Ruinen is een van de deelnemers. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 16.00 uur om meer te leren over imkers en bijen. Informatie: www.ruinerimkers.nl.

Ook De Drentse Krent aan de Schipslootweg 5a in Wapserveen is op dezer dagen open. Informatie: www.dedrentsekrent.nl

Belang van bijen

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling. Hun voortbestaan is in gevaar. Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 14 en 15 juli zien het met de honingbij gaat en wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000.

Kijk voor andere open huis locaties op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.