John Smit houdt lezing over insecten

Ruinen - Hoe gaat het met de bij op de hei in het Dwingelderveld? Die vraag wordt beantwoord tijdens de lezing in het bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen op 24 mei. John Smit, van EIS Kenniscentrum bespreekt de situatie van insecten in Nederland.

Onderzoek

Het gaat volgens Natuurmonumenten niet zo goed met de kleine beestjes in dit land. Het aantal soorten insecten is de afgelopen jaren door verschillende oorzaken sterk afgenomen. Ook in Nationaal Park Dwingelderveld is dat goed te zien. Dat bleek onder meer uit een inventarisatie die het Kenniscentrum in 2016 maakte, in opdracht van Natuurmonumenten. Uit het onderzoek bleek dat van de 87 soorten wilde bijen die de onderzoekers aantroffen, vijftien soorten in hun voortbestaan worden bedreigd.

Bijen

Opvallend is dat vier soorten – volgens het rapport van EIS - bijna uitsluitend in het Dwingelderveld vliegen: de Tormentilzandbij, Heidehommel, Zadeldwergzandbij, en de Donkere klaverzandbij.

Tijdens de lezing in het Dwingelderveld vertelt John Smit wat natuurliefhebbers kunnen doen om de kansen van bijen in het gebied en in hun woonomgeving te vergroten.

Het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 te Ruinen is tijdens de Dwingelderveld-lezingen geopend vanaf 19.15 uur. De lezing van Smit begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Halverwege is een korte pauze. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van Natuurmonumenten: