Janny van Meurs komt vertellen over de Neanderthaler

Diever - Het OERmuseum houdt op donderdag 13 december een lezing over onze medemens, de Neanderthaler. De lezing wordt gegeven door Janny van Meurs.

De lezing vindt plaats bij de Schultehuis aan de Brink 7 te Diever, op donderdag 13 december om 19.30 uur. In verband met de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk via: reserveren@schultehuus.nl of via (0521) 594811.

Vroegste inwoners

Neanderthalers zijn waarschijnlijk de vroegste inwoners van Drenthe. Ze hebben ook in onze omgeving geleefd. Er is gereedschap van hen gevonden bij de Havelterberg. Iedereen heeft wel een beeld van de Neanderthaler. Vaak denken we aan een soort primitieve mensen die lang geleden hier rondzwierven in dierenvellen en die jaagden op mammoeten.

Maar klopt dit beeld wel? Wie waren ze eigenlijk? Wat weten we van hen? De laatste 30 jaar is men dankzij nieuwe onderzoeksmethoden veel over Neanderthalers te weten gekomen en dat heeft geleid tot verrassende ontdekkingen en geheel nieuwe inzichten.

Oorsprong

In de lezing komen de nieuwste ideeën over de Neanderthalers naar voren. Oorsprong, leven, uiterlijk, leefwijze, leefomgeving, cultuur en het einde van de Neanderthalers komen aan bod. Het blijkt een bijzonder boeiend en ook ontroerend verhaal te worden, dat wordt ondersteund door veel beeldmateriaal.