De midwinterhoorn is binnenkort weer in heel Westerveld te horen

Diever - De sonore klanken van de midwinterhoorn kunnen vanaf vrijdag 30 november weer in een groot deel van Westerveld gehoord worden. De midwinterhoorn is een primitieve hoorn uit Noordoost Nederland. Natuurtonen zorgen voor een bijzondere sfeer. Een sfeer die mensen bemoedigt.

Deze traditie is in 1992 voor het eerst weer opgepakt in Oldendiever en heeft zich inmiddels uitgebreid over geheel Westerveld. De ‘Olde roepen’ zijn te horen in (Olden)Diever, Zorgvlied, Wateren, Wapse, Vledderveen, Vledder, Dwingeloo en Havelte. Daarnaast zijn weer nieuwe dorpen aangestoken door het Oldendieverse virus, bijvoorbeeld in Nijeveen, Hardenberg en Zuidwolde, maar ook het Overijsselse IJhorst.

Velen zijn de uitdaging aangegaan om zelf een hoorn te maken. Meestal wordt er geblazen tussen 17.00 en 20.00 uur, dit is per dorp verschillend. Zie: www.primitievehoorns.nl/agenda en verdere aankondigingen bij de Coöp in Diever en Vledder en bij de TIP.

Kilometers ver

Op een mooie vrieskoude winteravond draagt het geluid van een midwinterhoorn een aantal kilometers ver, en door de verschillende echo’s is het moeilijk te bepalen waar de blazers zich bevinden. Dit laatste is soms ook de bedoeling van de blazers, want op afstand is het geluid mooier dan van dichtbij. Het blazen is gedurende de hele Adventstijd van St. Andries 30 november tot Driekoningen op 6 januari.

De sfeervolle afsluiting van het hoornblazen wordt wederom gehouden op de eerste zaterdagavond in het nieuwe jaar en wel op 5 januari a.s. rond 18.00 uur bij de hervormde kerk van Diever. Ook deze keer gevolgd door een korte wandeling door Diever en Oldendiever. En natuurlijk weer met een verhaal bij de molen de Vlijt en onderweg glühwein en chocolademelk voor iedereen bij de ijsbaan Thialf.