Leer je eigen vacht vilten bij schaapskooi Achter ‘t Zaand

Dwingelderveld - Natuurmonumenten houdt op vrijdag 30 november een workshop vacht vilten. De vachten zijn afkomstig van de Drentse heideschapen van schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee. Hier vindt ook de workshop plaats.

De start is om 10.00 uur. Onder goede begeleiding leer je de techniek en ga je om 16.00 uur met je zelf gevilte vacht naar huis. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Drentse Heideschapen

De schaapskudde van Natuurmonumenten in Lhee bestaat uit Drentse Heideschapen. Door hun harige lokken en fijne onder-wol zijn de vachten van deze schapen heel geschikt om te vilten. De herders van Natuurmonumenten scheren de schapen zelf, dus je weet echt waar je vacht vandaan komt.

Vilten vraagt om fysieke kracht, omdat er met wol water en zeep van meerdere lagen wol één geheel gemaakt wordt. Bij dit proces word je goed begeleid, zodat iedereen aan het eind van de dag met een mooie vacht naar huis gaat. De dag start met het vertrek van de kudde. Daarna gaan de deelnemers aan het werk op een prachtige plek: in de ontvangstruimte van de schaapskooi met uitzicht op het Dwingelderveld.

Informatie en aanmelden

De workshop is voor zowel leden als niet leden tegen betaling. Het aantal deelnemers is beperkt, omdat de workshop in de winterperiode binnen plaatsvindt. De vacht, koffie, thee en een biologische lunch van Theehuys de Anserdennen zijn bij de prijs inbegrepen. Deelnemers wordt aangeraden oude kleding aan te trekken die vies/nat mag worden en laarzen met een goed profiel. Ook een vuilniszak of oude mand mee nemen kan handig zijn voor het vervoeren van de natte vachten.

Meer informatie over deze workshop staat op de website van Natuurmonumenten. Aanmelden is verplicht. Je kunt je ook alvast aanmelden voor de workshops op 26 januari en 16 februari 2019.