Een AED aan de buitenmuur van de Zaagkoele

Sinds vorige week hangt aan de buitenmuur van de Zaagkoele aan de Brink een AED, oftewel defibrillator. Dit is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht.

Sent Waninge, eigenaar van de Zaagkoele, vond het wenselijk om bij een eventuele calamiteit hulp te kunnen bieden aan mensen in nood. ‘Jammer genoeg vond het ondernemersfonds, locatie Dwingeloo, het niet nodig een buiten apparaat te plaatsen. Immers, zo was de uitleg, er hangt al een apparaat bij Zorgcentrum de Weijert, AH en het voetbalveld. Maar die hangen binnen en ik wilde juist één buiten plaatsen, zodat het apparaat altijd te gebruiken is,’ legt Waninge uit.

Toezegging

Er werd besloten rechtstreeks contact te leggen met Marjolein Rink, fondsmanager van ondernemersfonds Westerveld. Marjolein werd direct enthousiast en deed de toezegging de kast waarin het AED apparaat hangt, namens het ondernemersfonds Westerveld te sponseren, ook Univé was enthousiast en deed een bijdrage.

Het apparaat zit in een verwarmde kast, bij calamiteiten dient 112 gebeld te worden, waarna de beller instructies krijgt hoe te handelen.