Echtpaar De Leeuw viert diamanten huwelijk

Havelte - ‘Het leven lacht ons nog steeds en krijgt van ons een 8 of zelfs hoger’. Arend de Leeuw en zijn echtgenoot Jannie vierden deze week hun diamanten huwelijk. Het echtpaar uit Havelte geniet nog elke dag. Van elkaar, van de familie, van het leven.

‘Het leven lacht ons nog steeds en krijgt van ons een 8 of zelfs hoger’. Arend de Leeuw en zijn echtgenoot Jannie vierden afgelopen week hun diamanten huwelijk. Het echtpaar uit Havelte geniet nog elke dag. Van elkaar, van de familie, van het leven.

Arend de Leeuw en Jannie Haveman zijn beide geboren in Uffelte. Hij in 1931, zij vijf jaar later. Natuurlijk kenden de twee elkaar al voordat de vonk echt oversloeg. ‘Zo gaat dat in een dorp. Iedereen kent iedereen. Zeker in die tijd’, vertelt Arend die met tien kameraden een ‘jongensvriendengroep’ vormde in het dorp.

‘Met vier cafés in het dorp vond er één keer per maand een activiteit plaats. Dat werd onderling afgesproken. Entree een gulden, een biertje dertig cent. Die tijd’, vertelt Arend. ‘Een dans-, toneel- of zangavond. En op zo’n laatste avond sloeg de vonk tussen mij en Jannie over’, weet Arend zich nog goed te herinneren.

Onderscheiding

De jonge Uffelter was voor veel mensen een bekende. Hij werkte namelijk als postbesteller bij de PTT. Eerst in Uffelte. Via later Havelte, Nijeveen en Meppel belandde hij in Zwolle. Daar woonde hij vijf jaar met Jannie en werden ook de twee dochters geboren. Het werk bracht het gezin De Leeuw uiteindelijk in Wezep. Daar werd het derde en laatste kind geboren, zoon Egbert. Dertig jaar woonde de familie daar, terwijl Arend in Nunspeet werkte.

Toen Arend in 1993 met pensioen ging en een Koninklijke onderscheiding ontving, waren er nog geen plannen om naar Drenthe terug te keren. En toch gebeurde dat, want toen er in Havelte een woning aan de Lagelaan te koop kwam hapte het echtpaar toe. ‘Ach, onze wortels liggen hier toch hé’, zegt Arend nu met een glimlach. Terugkijkend op de tijd na de pensionering kan de familie alleen meer concluderen dat de terugkeer naar Drenthe ‘een goede keus’ is geweest. Net als de woningruil een aantal jaren geleden. De familie De Leeuw verruilde de woning aan de Lagelaan voor een appartement aan de Havelter Schapendrift.

Dankbaar

De twee zijn altijd erg actief geweest in de samenleving. Bij het jeugdvoetbal in Wezep, bij de Zonnebloem, in De Molenhof in Havelte en ook bij de kerk. Het contact met de kinderen noemt Arend ‘bijzonder’. ‘Echt we hebben een geweldige band met onze kinderen en kleinkinderen. Daar zijn we ook heel dankbaar voor’, zo zegt Arend terwijl een traan over zijn wang biggelt. ‘Daar kan ik best wel emotioneel van worden ja. Dat klopt.’

De 60e huwelijksdag werd in kleine kring gevierd. ‘Met kinderen, kleinkinderen en familie zijn wij uit eten geweest bij De Huiskamer in Ansen. Het was een prachtige dag met toch ook een randje’, zegt Arend. Hij doelt op het gemis van de broer van Jannie en zijn zwager. ‘In 1958 zijn wij met drie echtparen tegelijk in het huwelijk getreden. Jannie en ik, Jannie’s broer en onze schoonzus en Jannie’s zus en onze zwager. Allemaal tegelijk. Dat was natuurlijk wat. Tot twee jaar geleden hebben wij de huwelijksdag samen kunnen vieren. Helaas zijn daarna de broer en zwager overleden. Heel verdrietig.’

Veel tijd om mineur te blijven is er overigens niet. ‘Dat klopt’, zegt Arend. ‘Het leven gaat door. Zo is het nu eenmaal. En de volgende feesten staan alweer voor de deur. Jannie is volgende week jarig en wordt 82, ik volg niet veel later en wordt dan 87. Daar gaan we met elkaar volop van genieten.‘