Project beeldschermtechnologie ‘Westerveld verbonden!’ geslaagd

Dwingeloo - Tijdens een bijeenkomst in De Weyert werd in oktober het succes van het project ‘Westerveld verbonden!’ gevierd. Dankzij de gefinancierde impuls van het FNO en de gemeente Westerveld hebben inmiddels bijna 60 mensen gebruik gemaakt van een half jaar kosteloos kennis maken met de digitale wereld middels een speciale tablet, de Compaan. Daarnaast werd deze middag de speciaal voor Westerveld ontwikkelde knop om diensten en voorzieningen in de gemeente digitaal makkelijker bereikbaar te maken via de Compaan geactiveerd.

Enthousiaste Compaan-gebruikers en mantelzorgers

De twee bij de bijeenkomst aanwezige Compaangebruikers op leeftijd, de dames Dalstra en De Vries uit Diever, vertelden met veel enthousiasme over hun ervaringen met de Compaan. ‘Eerst wilde ik er niets van weten, nu ben ik helemaal om. Mijn contacten met familie en omgeving zijn meer geworden. Iedere dag komt er als een verrassinkje een mooie spreuk’. Een reactie van een mantelzorger: ‘Een belangrijk zij-effect is dat ook andere familiebanden aangetrokken worden doordat de contacten met mijn moeder onderling gevolgd worden.’

De twee projectleiders van ‘Westerveld verbonden!’, Werner Hoff van Welzijn MensenWerk en Janneke Schieving van ZZWD, zijn erg blij met het succes van dit project. Ook in Westerveld is gebleken dat de Compaan eenzaamheid bij ouderen kan verminderen en mantelzorgers kan ontlasten. Een groot gezelschap was deze middag aanwezig: Onder meer Joost Hermanns van Compaan, wethouder Jelle de Haas, Dirk Boom van Naobuur, Ans Klok van de cultuurhistorische vereniging Dwingeloo, notaris Varekamp en Gerard Schoep, directeur ZZWD en Ellen Greuter, manager Welzijn MensenWerk. Door de aanwezigen werd geconcludeerd dat er een vruchtbare grond ligt om samen verder te kijken hoe in Westerveld deze speciale tablet voor ouderen blijvend kan worden ingezet.

Project stopt, hoe verder?

Tijdens de middag is met elkaar gebrainstormd over de toekomst van ‘Westerveld Verbonden!’ en de verdere ontwikkeling van de Westerveld knop. De vraag werd gesteld hoe dit project kan worden voortgezet zodat ouderen gebruik kunnen blijven maken van digitale diensten in de gemeente en op het internet. Ideeën werden geopperd voor het vullen van een activiteitenagenda en een boodschappendienst voor ieder dorp. Beeldbellen en filmpjes voor revalidatieoefeningen werden genoemd voor zorg op afstand. Ook liggen er mooie kansen samen te werken met studenten van het Drenthe College en leerlingen van Stad & Esch, die als maatjes ouderen kunnen begeleiden. Tijdens het project is deze vorm van begeleiding zowel bij de jeugd als bij de ouderen goed bevallen.

De partners in dit project, Welzijn Mensenwerk en ZZWD hebben met de gemeente Westerveld afgesproken om binnenkort verder te spreken met elkaar over de toekomst. Hierin worden ook de maatschappelijke organisaties en ondernemers in de gemeente betrokken.