Natuurwerkdag groeit door

Lheebroek - De Natuurwerkdag in Drenthe groeit. Op tachtig locaties waren zaterdag liefst 1.648 mensen vrijwillig actief in de natuur. Organisator Landschapsbeheer Drenthe ondersteunde de dag met kennis en door het benodigde gereedschap beschikbaar te stellen. Voor de vrijwilligers was er na afloop een presentje.

De Natuurwerkdag in Drenthe groeit. Op tachtig locaties waren zaterdag liefst 1.648 mensen vrijwillig actief in de natuur. Zo ook in Lheebroek.

Organisator Landschapsbeheer Drenthe ondersteunde de Natuurwerkdag met kennis en door het benodigde gereedschap beschikbaar te stellen. Voor de vrijwilligers was er na afloop een presentje.

Door de inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers, de (groene) partners en overheden waren er volgens Lanschapsbeheer Drenthe weer meer mensen actief dan vorig jaar. ‘We merken dat steeds meer mensen zorg willen dragen voor hun eigen leefomgeving. En de Natuurwerkdag is een hele mooie gelegenheid om daar kennis mee te maken’, zo vertelt directeur Erik de Gruijter van Landschapsbeheer Drenthe.

Landelijke actie

De Natuurwerkdag werd niet alleen in Drenthe georganiseerd; in heel het land konden mensen aan de slag. In totaal is door 15.801 mensen op 611 locaties gewerkt in natuur en landschap. Dankzij de deelnemers is bijgedragen aan voedsel- en nestgelegenheden voor verschillende insecten, bijen, (kleine) zoogdieren en reptielen. Kwetsbare planten en struiken zoals de jeneverbes kregen de benodigde aandacht. En er is heel wat klein afval verwijderd.

In Drenthe hebben verschillende bestuurders locaties bezocht om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Zo bezochten gedeputeerde Henk Jumelet, Erik de Gruijter en Westervelds wethouder Henk Doeven Lheebroek. ‘De Natuurwerkdag is ook dit jaar in Drenthe weer ècht een succes. Vele vrijwilligers staken een dag lang de handen uit de mouwen in hun eigen omgeving. Prachtig om te zien hoe je met zoveel actieve mensen de natuur kunt verfraaien’, zo zei Jumelet in Lheebroek. Daar waren de Junior Rangers vrijwillig actief in de natuur. De Rangers, een groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar, hebben een jeneverbesstruweel bij Lheebroek geadopteerd. Tijdens de Natuurwerkdag hebben ze er voor gezorgd dat het terrein geschikt blijft voor dit kwetsbare icoon van de provincie Drenthe. Naast hun werk voor de jeneverbes hebben de jongeren nestkasten gebouwd en ophangen. Hiermee is er voor verschillende mezen weer huisvesting gecreëerd.’