Cel dreigt na rondrijden in gestolen auto met buit inbraken

Havelte - Justitie eiste donderdag negen maanden cel tegen een man uit het Limburgse Hoensbroek voor een inbraak in Havelte en het bezit van gestolen spullen. Omdat de man in een proeftijd zat toen hij afgelopen zomer werd opgepakt, krijgt hij er, als het aan de officier van justitie ligt, nog twee maanden cel bij. Die kreeg hij vorig jaar voorwaardelijk opgelegd.

De 33-jarige man, die al meerdere keren is veroordeeld voor inbraken, werd 30 juli in Amsterdam opgepakt in een gestolen Toyata Aygo. In de auto vond de politie spullen die waren gestolen bij inbraken in Havelte, Bovensmilde, Assen, Balloo en Amersfoort, die tussen 12 en 28 juli waren gepleegd. Het ging onder meer om OV-chipkaarten, laptops, portemonnees, schoenen en een tv.

‘Brutale inbraken’

In de auto had de man had wel een portemonnee en chipkaarten zien liggen, maar dat er nog veel meer gestolen spullen in lagen, wist hij niet, zei hij tegen de rechters in Assen. Dat de auto zelf ook gestolen was uit een garage bij een woning in Havelte zei de man ook niet te weten. Een vroegere kennis kwam ermee aan in Groningen en had gevraagd hem naar Amsterdam te brengen.

De officier van justitie noemde de inbraken erg brutaal. De dader kwam steeds binnen met de huissleutel, die hij voor de inbraak had gestolen. Zo ging het ook in Havelte. De man haalde eerst de fietssleutel uit een fiets in de garage. Aan de sleutelbos zaten ook de huis- en autosleutel. Die nacht kwam hij terug en ging hij er met de Toyota, een laptop, tv en een Playstation vandoor. Op camerabeelden gemaakt bij een restaurant in de buurt, herkenden agenten de man uit Hoensbroek.

De aan cocaïne verslaafde man woonde in zijn jeugd lange tijd in Assen en was in juli tijdelijk in het Noorden om kennissen te bezoeken, verklaarde hij. Van de inbraken wist hij niks. De rechters konden dat moeilijk geloven.

De officier had alleen genoeg bewijs dat hij de inbraak in Havelte had gepleegd. Bij de andere vier kon ze niet hard maken dat de man de dader was. Wel is volgens haar duidelijk dat de man met de buit ervan rondreed: heling dus. Uitspraak: 15 november. (ADP)