Zonnepanelen schitteren op pluimveestallen

Op de pluimveestallen van Gerrit en Harriët van den Berg zijn 766 zonnepanelen geplaatst. ‘We hebben dit besloten mede dankzij de subsidie van de SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie). Dit wekt per jaar zo’n 200.000 kw op, daarvan gebruiken we zelf 150.000 en de rest gaat terug het net op. Ook de daken zijn hier zeer geschikt voor’, vertelt Gerrit. ‘Na ongeveer 7 jaar moet het wat opgeleverd hebben.’

Het was best een klus. Er moesten twee nieuwe kabels van driemaal 250 ampère worden aangelegd, daar kunnen zo’n zestig huishoudens van stroom door worden voorzien. Door de kleine kabels kon niet zoveel stroom, daarom zijn nieuwe aansluitingen gemaakt en is ook een nieuwe meterkast geplaatst.

In de stallen zitten zo’n 2100 kippen. ‘Wij kunnen vaccins eieren leveren, deze worden onder andere gebruikt worden voor de griepprik’, zegt het sympathieke echtpaar.

Het zijn niet alleen kippen die op de boerderij zijn, echtgenote Harriët heeft namelijk een uit de hand gelopen hobby. Zij fokt Berner Sennenhonden en Labradors. ‘In 1998 hadden we twee Berners, dat werden er steeds meer. Zes jaar geleden kwamen daar twee Labradors bij. ‘Op dit moment hebben we ongeveer dertig honden, waaronder drie nesten puppies. Ze zitten allemaal in royale verblijven met vloerverwarming.’ Harriët: ‘We zijn officiële fokkers volgens de regels van de Raad van Beheer die de stamboeken afgeeft.’ Het is werkelijk een lust voor het oog op die boerderij aan de Leggelerstraat 24 in Leggeloo met al die dieren. Ook de geiten worden liefdevol verzorgd.