Hans van Westing geeft lezing over verdedigingswerken

Diever - Het OERmuseum nodigt Hans van Westing uit om te komen vertellen over verdedigingswerken in het vroegere Drenthe. Westing heeft een uitgebreide studie naar bestaande en verdwenen verdedigingswerken gedaan en houdt een interessante lezing over dit onderwerp. De lezing is op woensdag 7 november om 19.30 uur.

De hooggelegen zandgronden van Drenthe waren vroeger omgeven door slecht toegankelijke veengebieden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verdediging van het gebied. In het oosten lagen het Bourtanger moeras en een groot veengebied op de grens van Groningen en Drenthe, in het zuiden de ‘Echter groote Venen’ in het zuidwesten het veengebied langs de Havelter en in het westen de veengebieden van Smilde en Nienoord. Belangrijke vestingen beschermden de verbindingsroutes over land en water. Groningen aan het eind van de Hondsrug in het noorden, Coevorden in het zuidoosten en Steenwijk in het zuidwesten. De veengebieden langs de rand van Drenthe vormden een natuurlijke barrière. De toegangswegen waren niet het hele jaar door begaanbaar. De dijken en zandruggen waren strategische punten in het landschap. Op plaatsen waar een weg over een dijk of zandrug door de veengebieden liep, legde men in geval van oorlogsdreiging schansen of redoutes aan. Bekende en nog bestaande schansen zijn de Zwartendijksterschans, de Emmerschans en de Kathaarschans.

Plaats en tijd: Schultehuis aan de Brink 7 te Diever, op woensdag 7 november om 19.30 uur. Toegang tegen een kleine bijdrage. In verband met de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk. Dit kan via e-mail reserveren@schultehuus.nl of via (0521) 594811.