Slipjacht schiet weer door Zorgvlied

Zorgvlied - De meute van de jubilerende Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV) start woensdag haar seizoen in Zorgvlied. De vereniging die ook in Dwingeloo elk jaar een slipjacht houdt, viert in 2019 haar 100-jarig bestaan.

Om de slipjacht woensdag te kunnen houden, hebben landeigenaren in Zorgvlied, Elsloo en omgeving hun toestemming gegeven om hun landerijen te gebruiken. De uitgestippelde route wordt daags van tevoren zorgvuldig uitgezet en door een ecoloog gecontroleerd conform geldende regelgeving. De slipjacht bestaat uit drie runs van elk ongeveer 5 kilometer. De route gaat over de landerijen in Zorgvlied en vooral Elsloo. De kleurrijke meute van honden gevolgd door paarden en ruiters vertrekt vanaf Hotel Villa Nova te Zorgvlied om 14.00 uur.

Spoor volgen

De KNJV is een slipjachtvereniging. Er wordt met honden gejaagd op ‘het slip’. Dat is een bos stro of een zak die een geur heeft gekregen en zo’n twee uur voor de jacht door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor gemaakt dat door de honden wordt uitgewerkt. Aan het eind wacht een koeienpens als beloning. De ruiters volgen de honden, waarbij de Huntsman en 2 Whippers-inn vooroprijden om de honden te begeleiden en daar waar nodig te ondersteunen. De leden van de vereniging volgen op gepaste afstand. Alleen dit seizoen al staan er 45 slipjachten op de agenda in onder meer Drenthe, Friesland, Gelderland en Brabant.