Bouwe maakt zich sterk voor boekweit

Frederiksoord - Als het aan Bouwe Ruiter ligt wordt er weer boekweit geteeld op de gronden van de Maatschappij van Weldadigheid met als doel om van boekweit nieuwe streekproducten te ontwikkelen.

Afgelopen jaar heeft Bouwe op de Koloniehof in Frederiksoord een proefveld met boekweit ingezaaid. Een deel ervan is inmiddels geoogst. Binnenkort gaat het naar de molen in Makkinga om gemalen te worden. Het uiteindelijke doel is om van boekweit nieuwe streekproducten te ontwikkelen. Zo heeft Bouwe als proef al een boekweitbier gebrouwen, en heeft hij een speciaal boekweitkoekje ontwikkeld. Voor groepen op de Koloniehof heeft hij al een aantal keren boekweitsoep en boekweit-risotto gemaakt.

Voedsel van de armen

Sneeuwwitte boekweitvelden in de Kolonie van Weldadigheid. Zo moet het landschap er tweehonderd jaar geleden rond Frederiksoord en Wilhelminoord hebben uitgezien. Want boekweit was het enige geschikte gewas dat door de eerste kolonisten kon worden verbouwd. Boekweit gedijde namelijk uitstekend op de arme grond. Het werd daarom ook wel het voedsel van de armen genoemd. Allerlei streekgerechten zijn hieruit ontstaan. Denk maar aan Poffert, Jan in de Zak, Potstro en Balkenbrij. Maar er werd ook bier en jenever van gemaakt, en zelfs pasta.

100-dagen gewas

Boekweit is geen graan, maar is een plant uit de duizendknoopfamilie van de zwaluwtong, en nauw verwant aan rabarber en zuring (polygonum). De naam boekweit is afgeleid van ‘beuk’, vanwege de vorm van het zaad, en ‘weit-tarwe’, vanwege het meel. Boekweit is een snelgroeiend gewas dat ook heel mooi bloeit. Het wordt half mei ingezaaid en half augustus geoogst. Boekweit wordt daarom ook wel het 100-dagen gewas genoemd. Boekweit is een goede bodemverbeteraar, want het wortelt diep. Bijen zijn ‘dol’ op boekweit, omdat de bloemen veel nectar bevatten.

Doping?

Boekweit heeft een hele typische smaak. Je kunt dit goed proeven aan pannenkoeken waar boekweit is toegevoegd. Boekweit is ook heel gezond, want het meel bevat evenveel eiwit als tarwe. Het heeft een hoog gehalte aan lysine, een belangrijk aminozuur dat de groei en instandhouding van het lichaam bevordert. Nog een voordeel is dat boekweit glutenvrij is. Verder heeft boekweit cholesterolverlagende eigenschappen en bevat het een stof die lijkt op clenbuterol, een bekende spieropbouwende doping uit de sport.

Innovatie-werkplaats

Vanuit zijn bedrijf Landbouwe coördineert Bouwe projecten op het gebied van biologische landbouw en streekproducten en adviseert en begeleidt hij telers bij het (her)introduceren van oude rassen en gewassen. Samen met producenten en afnemers ontwikkelt hij nieuwe streekproducten en organiseert hij excursies en proeverijen voor scholen, groepen en bedrijven.

Bouwe heeft in de oude koeienstal van de Vrijboerhoeve aan de Majoor Van Swietenlaan in Frederiksoord een boekweit innovatie-werkplaats ingericht. De ruimte is geschikt gemaakt om scholen, groepen en bezoekers te ontvangen. Je kunt er zien en proeven wat je allemaal met boekweit kunt doen. De innovatie-werkplaats is vanaf 21 september tot de kerst elke vrijdag en zaterdag open voor publiek, van 10.30 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.