Wandelen en klimmen op zwoele zomeravonden

Appelscha - Een gids van Staatsbosbeheer neemt natuurliefhebbers in augustus mee voor een zomeravondwandeling in de omgeving van Appelscha. Ook kunnen deelnemers de Bosbergtoren beklimmen.

De Bosberg, waarnaar dit gebied is genoemd, is bijna 27 meter en daarmee het hoogste punt van Friesland. Tijdens de wandeling wordt de Bosbergtoren beklommen en kan het gezelschap vanaf de toren genieten van het weidse uitzicht in avondstemming. In deze uitkijktoren is een lift aanwezig.

Rond 1900 bedreigde stuivend zand het dorp Appelscha en de omliggende landbouwgebieden. Staatsbosbeheer is in 1906 begonnen met de aanleg van een dennenbos om het zand te beteugelen. Nog steeds zijn in het gebied rond de Bosberg de zandduinen te zien en ook de inmiddels imposante oude dennenbomen.

Tegenwoordig is dit een afwisselend gebied met zowel naald- als loofbomen waar veel diersoorten zich thuis voelen. Ook zijn er een kleine zandvlakte, overblijfselen van een renbaan en een openluchttheater te vinden. Zowel wat natuur als cultuur betreft kent het gebied een rijke geschiedenis.

Er is nog een zomeravondwandeling op 23 augustus en duren van 19.30 tot 22.00 uur. De wandeling begint bij het TIP kantoor in Appelscha.Vooraf aanmelden noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold