Dwingeler Wampexweek was een mooi feest

Dwingeloo - Met de prijsuitreiking op Camping Torentjeshoek in Dwingeloo is zaterdagavond de Wampexweek afgesloten. Organisatie en deelnemers kijken terug op een zeer geslaagde week.

De Berenjacht (4 t/m 10 jaar), JuniorWampex (10 t/m 17 jaar) en de Wampex (vanaf 18 jaar) zijn in Dwingeloo en wijde omgeving een begrip, waarop veel mensen zelfs hun vakantieplannen afstemmen. Binnen veel gezinnen heerst de Wampexkoorts: de één is controleur, een tweede zet de routematerialen in elkaar en de rest van het gezin doet mee als deelnemer. En als het even kan heeft iedereen hierin meerdere rollen. Dat zorgt voor een leuke sfeer van spanning en geheimhouding. Op de gezellige camping genoten niet alleen familieleden en supporters, maar ook veel campinggasten van de evenementen.

25e JuniorWampex

De bijzondere week startte zondag 29 augustus met de spectaculaire JuniorWampex. Bepaald geen ‘kleintje’; het was warm, zwaar en de routes waren niet gemakkelijk. Dankzij medewerking van Defensie kon de JuniorWampex dit keer gehouden worden in het oefenterrein van Havelte. Dat betekende dat de teams liepen op zwaar en onbekend terrein, veel zand en zonder publiek, echt Wampex. Een onvergetelijke ervaring voor de teams was dat ze een stuk in een landrover mochten meerijden. ‘De bemanning van de posten was geweldig. Geen water? Dan brengen we toch een sloot vol water! Heerlijk met dit weer….’ Maar er was meer, zoals achter een motor sleeën, een lang stuk kanoën en een groot maïsdoolhof. Hiervoor kregen alle deelnemers bij de start een mooie rode JuniorWampex-zonnebril, ter bescherming van de ogen tegen de scherpe maïsbladeren (en een prima bescherming tegen de zon).

De teams eindigden op de camping, waar een stormbaan van 60 meter klaarstond. Daar kregen ze ook een prachtige rode hoodie. Na de lange tocht, waar sommige ploegen meer dan 13 uren over deden, waren de winnaars bekend. Troelala pakte de winst en eeuwige roem (Guus, Kairo, Mats, Menko, Siem en Stijn), daarna volgde Girlism en de derde plaats was voor Sportiefzijnkangeenkwaad.

24e Berenjacht

Ook de Berenjacht (dinsdag 31 juli) was een prachtige, warme dag. Het thema van de tocht was dit jaar Oertijd. Ondanks de hitte hulde de postbezetting zich vrolijk in dierenvellen. Ze namen wel véél water mee voor de teams.

De Berenjacht is niet altijd makkelijk, maar hiermee wordt de volgende generatie JuniorWampex lopers alvast klaargestoomd voor het echte werk. De Berenjacht bevat al routes op basis van bolletje-pijltje, oleaat en kruispunten, maar ook volgroutes en verhalende routes. De posten bestaan uit leuke spelvormen maar er zijn ook veel fysieke posten zoals een klimparcours, varen op een vlot in het zwembad en een hoge zeephelling op het scoutingterrein, dit keer met bootjes.

Bij binnenkomst kwam elk team op de kar bij Ton in zijn Fred Flintstone-outfit. Elk team werd toegejuicht. Even later zaten de begeleiders uitgeteld op het terras en waren de kinderen alweer aan het spelen.

’s Avonds volgde de prijsuitreiking. De beker was voor de Dino’s (Allard, Jasper, Wouter, Thijs en Tobias), de tweede plaats was voor De Bende van Dwingel en de derde plaats was voor de Wolven. Zij zien alweer uit naar de 25e Berenjacht, volgend jaar. Dat wordt een speciale editie.

29e Wampex

Zaterdagmiddag 4 augustus werden alle teams met applaus binnengehaald door het publiek op het volle terras, nadat zij bijna een etmaal onderweg waren geweest. Of je nu als eerste aankwam of als laatste, ieder team kreeg evenveel aandacht. In Dwingeloo en omgeving weet iedereen wat de Wampex is: 42 kilometer, 10 routes en 11 stevige opdrachten. Dit volbrengen is een hele prestatie. Van start gingen 45 teams, het maximum, want de organisatie wil er geen massaal evenement van maken.

Het was een prachtige, maar zware Wampex. De route liep door de bossen tussen Diever en Appelscha, via mulle zandpaden en veel heuveltjes. Er was ingespeeld op de warmte, met bijvoorbeeld meer dan genoeg water op de posten. Natuurlijk zorgde de warmte voor veel blaren, maar slechts enkele deelnemers moesten daardoor de tocht voortijdig opgeven.

De routes zaten vernuftig in elkaar, het kenmerk van de WampexDwingeloo is dat er nooit een ‘kale’ kompasroute of bolletje-pijltjeroute wordt meegegeven, maar dat alle routes worden verpakt zodat er veel denkwerk nodig is. Dit keer bevatte de Wampex onder meer een UV-striproute op een rol behang, een gecompliceerde Nibbitroute, een breakout-route, een zinken/drijven-route, geluidsroutes en als ‘koningsroute’ de zeilroute. Alle routes moesten tijdens het lopen worden opgelost, wat de deelnemers heel plezierig vonden. Ook werd door de organisatie gebruik gemaakt van internet en GPS, zoals bij de posten-app en de letter-app. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de Dwingeler Wampex.

De Power Rangers (Erwin Hof, Robin Doorten, Tim Dolsma, Jos Kemkers, Sander Nijstad en Tom Kemkers) mogen zich weer een jaar lang Koning Wampex noemen. Zij worden toegevoegd op de beker van Eeuwige roem. Nummer twee en drie waren Chapeau grote klasse en Kompasman.

Organisatie is hechte club

De Stichting Wampex Dwingeloo bestaat uit een hechte groep mensen. Ieder met een eigen specifieke taak, waardoor het geheel draait als een goed geoliede creatieve machine. De Berenjacht wordt georganiseerd door een zelfstandige werkgroep binnen Stichting Wampex Dwingeloo. Enthousiasme en plezier van zowel de organisatoren als de vele vrijwilligers verklaren het grote succes van de activiteiten.

Vrijwilligers en sponsoren

Zonder de zeer gemotiveerde vrijwilligers zou de Wampex niet mogelijk zijn. Ook daarin zijn in de loop der tijd specialismes ontstaan. Veel posten worden bedacht en opgebouwd door het bouwteam. Een aantal posten wordt door vaste groepen vrijwilligers zelf bedacht en uitgevoerd. Zij nemen hun taak zeer serieus en steken vaak veel eigen tijd, geld en materiaal in de post. Veiligheid staat daarbij voorop.

Verder zijn er vrijwilligers voor het controleren van routes, het in elkaar zetten van routemateriaal, het vervoer van onder andere water, soep koken, een lekkere hap bereiden en allerlei andere kleine en grote klussen.

Dankzij de vele sponsoren kon de organisatie groot uitpakken tijdens de 25e jubileum JuniorWampex. Zelfs een stuk maïsland was beschikbaar gesteld voor een maisdoolhof. De deelnemers kregen een prachtige rode hoodie, mogelijk gemaakt door sponsoren van het eerste uur notaris Varenkamp en architectenbureau Van Ruth, autoservice Stolk en Camping Torentjeshoek. En bij makelaardij Roelof Berg kon alle papierwerk probleemloos wordt geprint.