Wampex staat op punt van losbarsten

Dwingeloo - De JuniorWampex van Camping Torentjeshoek in Dwingeloo beleeft deze zomer de 25e editie. Het wordt een spectaculaire JuniorWampex, vol verrassende elementen. In de Wampexweek van 29 juli tot en met 4 augustus belooft dit een hoogtepunt te worden. Ook dit jaar is door de organisatie van Camping Torentjeshoek hard gewerkt om de diverse sportieve evenementen zo spectaculair mogelijk te maken.

JuniorWampex

Vijfentwintig jaar geleden startte de eerste JuniorWampex met acht teams. Het was vooral een campingactiviteit, een initiatief van één van de huidige organisatoren, als uitdaging voor jongeren op de camping. Camping Torentjeshoek heeft altijd een goed contact gehad met het dorp Dwingeloo en al gauw meldden de eerste JuniorWampexteams zich aan vanuit het dorp.

In de daaropvolgende vijftien jaar groeide de JuniorWampex in rap tempo uit tot een volwaardige jongerenversie van de Wampex. De uitbreiding van het Wampexbestuur was zeer welkom, want het organiseren van een dergelijk evenement is een hele klus. Elk jaar is er een nieuwe route, eigenzinnig en origineel verpakt, met altijd uitdagende opdrachten.

De JuniorWampex is een survival voor jongeren van 10 tot en met 17 jaar, over land en water, waarbij conditie, doorzettingsvermogen, samenwerking en vindingrijkheid een grote rol spelen. In tegenstelling tot de Wampex wordt de JuniorWampex overdag gehouden. Er wordt dit jaar al gestart vanaf 7 uur ’s ochtends. De totale lengte van de tocht is rond de 30 kilometer, fietsend en lopend. De teams moeten de tocht zelfstandig kunnen volbrengen. Hulp van buitenaf is, net als bij de Wampex, verboden. ‘Teams willen dit helemaal niet, al zijn ze minstens tien uur onderweg, ze redden zich prima zelf,’ laat Trijnie Huisman, één van de organisatoren weten.

‘De teams zijn inmiddels zeer professioneel. Tijdens de eerste JuniorWampex hielden de deelnemers de kaart nog wel eens op de kop, liepen ze route 5 terwijl ze 4 nog niet hadden gevolgd, of hadden ze nooit van een kompas gehoord. Nu oefenen de teams wekenlang en zijn ze goed op elkaar ingespeeld. Heel wat jongeren zijn ooit begonnen als vierjarigen met de Berenjacht, liepen daarna jaarlijks de JuniorWampex en doen nu mee met de Wampex, soms zelfs met het JuniorWampexteam van destijds,’ legt ze uit.

Berenjacht

Ook aan de jonge jeugd is gedacht, kinderen van 4 tot en met 10 jaar kunnen meedoen aan de 24e Berenjacht. Het thema dit jaar is de oertijd, het wordt een spannende survivaltocht over ongeveer 7,5 kilometer met leuke puzzelroutes en toffe opdrachten. De teams bestaan uit vier tot zes deelnemers en maximaal twee begeleiders. Aanmelding hiervoor kan bij de receptie of via de website. Losse opgaven zijn ook mogelijk.

De grote Wampex, dit jaar voor de 29e keer, wordt gehouden op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus.

www.wampexdwingeloo.nl