Fruithof Frederiksoord opent ‘Struunpad’

Frederiksoord - De Fruithof van Frederiksoord opent zondag het ‘Struunpad’ voor genodigden. Het bijzondere pad slingert door de verschillende boomgaarden waar meer dan 800 oude fruitrassen staan.

De Fruithof bevat de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Het zijn voornamelijk appelbomen, maar er staan ook peren- en pruimenbomen.

Meer bezoekers

Met de aanleg van het Struunpad wil de Fruithof meer bezoekers trekken. Ook wil ze meer bekendheid geven aan het belang van deze oude fruitrassen voor het behoud van de biodiversiteit. Oude rassen beschikken namelijk over bijzondere genetische eigenschappen die in de toekomst belangrijk kunnen zijn bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Denk daarbij aan smaak of resistentie tegen bepaalde ziektes.

De vrijwilligers van de Fruithof hebben een top 10 samengesteld van de meest bijzondere fruitrassen. Ze springen eruit door hun bijzondere verhaal, groei of smaak. Zo is bijvoorbeeld de Valse IJsbout de grootste, de Juttepeer de oudste, en de King of Pippins misschien wel de lekkerste.

Beestentoren

Blikvanger langs het pad is de ‘beestentoren’. Hierin kunnen wilde bijen en andere insecten zich vestigen, die belangrijk zijn voor de bestuiving van het fruit. Voor de honingbijen is een bijenstal gerealiseerd. In de boomgaard is een ‘hoogzitter’ geplaatst. Op die manier krijgen bezoekers een verrassend uitzicht op de fruitbomen.

Het Struunpad is van 29 juli tot eind oktober elke zondagmiddag (tussen 13.00 en 16.00 uur) open voor publiek. De start van het Struunpad is bij de achteringang van de Fruithof, via de Vledderweg (naast) Landgoed Erica.