Rehab Academy in Wapserveen bestaat vijf jaar

Wapserveen - Inge en Coen Vuijk uit Wapserveen vieren in juni het vijfjarig jubileum van hun Rehab Academy, waarmee ze mensen met een beperking ondersteunen om gewoon mee te doen in de maatschappij.

De gemeente Westerveld bood onlangs de cursus ‘Mee blijven doen in Westerveld’ van Rehab Academy aan voor inwoners met een beperking en hun naaste(n). Westerveld was daarmee de eerste gemeente binnen Nederland die inwoners op deze manier ondersteunt. Inmiddels is Westerveld één van de 25 koplopergemeenten als het gaat over het naleven van het VN-verdrag voor een samenleving waarin mensen met een beperking volwaardig meetellen en gewoon meedoen.

'We zagen zoveel mensen met een fysieke beperking vastlopen na hun opname in het revalidatiecentrum. Relaties die stuklopen. Mensen die hun baan kwijt raakten. Mensen die niet meer op vakantie gingen omdat ze dachten dat kamperen met een rolstoel niet mogelijk was. Dat moet en kan anders, dachten we', zegt Coen Vuijk initiatiefnemer van Rehab Academy. Samen met zijn vrouw Inge ontwikkelde hij een aanpak om mensen met een beperking thuis op weg te helpen.

Oplossingen

‘Het is belangrijk dat mensen zelf oplossingen leren verzinnen. Afkijken bij de buurman kan niet meer. We laten ze daarom afkijken bij ervaringsdeskundigen, waaronder paralympische (top)sporters. Eén van de deelnemers in Westerveld ging daarom een dagje naar Papendal om meer te weten te komen over zijn prothese. Daarnaast daagden we hem uit, tijdens een weekend in Zwolle om de Peperbus te beklimmen. Alles dat we doen is bedoeld om grenzen te verkennen en grenzen te verleggen,’ legt Inge uit. Een traject bij Rehab Academy duurt ongeveer 5 maanden. ‘Deelnemers bepalen zelf wat ze willen leren. We starten een traject met een midweek samen op pad. Halverwege de week sluiten de partners aan. Ook voor hen verandert er veel wanneer hun partner met een beperking thuiskomt’, vult Coen aan.

Meedoen

Onder het motto ‘Iedereen doet mee!’, haakte in 2016 de gemeente Westerveld aan. Ook vanuit revalidatiecentra is er steeds meer interesse om thuisrevalidatie met Rehab Academy op te starten. ‘De innovatieve aanpak van Rehab Academy is een waardevol voorbeeld hoe je revalidatie in je directe omgeving kunt organiseren en inrichten', aldus Jeroen Hulst, Directeur Militair revalidatie Centrum Aardenburg.

Feestje

‘Het is in die vijf jaar niet altijd makkelijk geweest’, zegt Inge. ‘We hebben veel bijval gekregen, maar er zijn ook mensen die met een grote boog om ons heen zijn gelopen. Blijkbaar hoort dat erbij als je dingen anders doet dan de gevestigde orde. Gelukkig hebben we inmiddels aardig wat mensen met een beperking en hun naasten verder kunnen helpen. Met hen en de mensen die ons geïnspireerd en geholpen hebben, gaan we op 16 juni een bescheiden Rehabacademiaans feestje bouwen. Dat wil zeggen dat we zoals kenmerkend voor onze aanpak met een activiteit gaan aftrappen.’