Indrukwekkende herdenking Diever

Het neerstorten van de Halifax bommenwerper in Oude Willem in 1943 is zaterdag op indrukwekkende wijze herdacht. De herdenkingsceremonie voor de zeven koppige bemanning, die allen omkwamen, gebeurde in het bijzijn van een groot aantal millitairen.

De Royal Canadian Legion, ScoutinScultegroep Diever, De Seaforth Highlanders, B&W van Westerveld en een aantal dienende militairen waren aanwezig op de algemene begraafplaats in Diever.

Op 22 november 1943 is een Halifax bommenwerper van de Canadian Air Force door een Duitse nachtjager in Oude Willem neergeschoten. De bemanning bestond uit zes Canadese soldaten en één Britse. Het waren jonge soldaten van achttien tot 22 jaar. Één van hen was getrouwd en de rest bestond vooral uit ongehuwde studenten.

Speciaal voor de herdenkingsceremonie werd de Royal Canadian Legion 005 Branch verwelkomd in Diever. De gasten en genodigden werden ontvangen in de Sint Pancratius kerk. Brigade-generaal buitendienst Hijlco Komen trad op als ceremoniemeester.

Begraafplaats

Na de koffie begaf men zich naar de algemene begraafplaats, geleid door twee pipers en twee drummers van Seaforth Highlanders. Bij de algemene begraafplaats stelden militairen van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van Sander van der Haar zich op naast de graven van de gesneuvelde vliegtuigbemanning. Deze erewacht bestond uit zowel reservepersoneel als beroepspersoneel van de Koninklijke Luchtmacht.

Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld hield een korte toespraak in het Nederlands en het Engels. Hierna voerde Evanne Dongstra uit Diever het woord. Zij vertelde een verhaal over de herinneringen van haar oma aan de oorlog. Die wist zich de vreugde van de bevrijding door de Canadezen nog goed voor de geest te halen: Iedereen stond buiten te juichen toen de Canadezen sigaretten, chocolade en brood toewierpen.

Hierna werd twee minuten stilte in acht genomen, voorafgegaan door de Last Post, gespeeld door Ronald Ruiter van de muziekvereniging Advendo. Zeven scouts van de Scouting Schultegroep Diever legden vervolgens een anjer op de graven.

Na het spelen van het Canadese volkslied ‘O Canada’ en het Wilhelmus door hoornblazer Ronald Ruiter kwam er een einde aan de herdenking van zeven jonge mannen die ver van huis hun leven gaven voor de bevrijding van Europa.