Kunstroute Dwingeloo viert lustrum

Dwingeloo - Kunstroute Dwingeloo viert in het weekend van 5 en 6 mei de 10-jarig bestaan. Op 20 locaties, vanaf de Entingheweg door het dorp naar de Drift en over het Westeinde tot Stroovledder laten 28 kunstenaars in hun atelier of op prachtige locaties hun werk zien.

De Kunstroute Dwingeloo is in 2008 gestart op initiatief van een groep van zes bewoners aan het Westeinde, die allemaal met kunst bezig waren. Niemand had eigenlijk tot dat moment in de gaten dat er zoveel mooie dingen werden gemaakt op zo’n klein gebiedje, daarom werd besloten om de deuren van de ateliers een weekend open te gooien en de bezoekers ook te laten genieten van de gemaakte kunstwerken. Dat werd een overweldigende succes en dit jaar wordt het tweede lustrum gevierd met veel nieuw werk.

Nieuwe Kunstenaars

De organisatie is er dit jaar in geslaagd om 5 nieuwe enthousiaste kunstenaars bij de route te betrekken. Het kunstaanbod is weer zeer gevarieerd: olie-, acryl- en aquarelschilderijen, keramiek, fotografie, beelden, sieraden en composities en objecten van natuurlijke materialen. De Kunstroute biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met de kunstenaars en hun werk.

Heel bijzonder zijn bijvoorbeeld de gevlochten voorwerpen en objecten van Barbara Mahler, te zien op Westeinde 20 bij Mercator. Zij speelt in haar werk met natuurlijke materialen. Ze gebruikt daarbij de traditionele technieken van het vlechten. Uitgaand van dit oeroude ambacht schept Barbara vrije vormen en structuren. De natuur is haar eeuwige inspiratiebron. Haar producten spreken een taal van eenvoud, schoonheid en nuttigheid. Daarmee is haar werk een reactie op de massaproductie van de wegwerpmaatschappij.

Sint-Nicolaaskerk

Dit jaar wordt ook gebruikgemaakt van de Sint-Nicolaaskerk als expositieruimte. Het mooie kerkgebouw leent zich bij uitstek uitstekend voor de expositie van kunst. De organisatie heeft twee kunstenaar uitgezocht die passen bij de sfeer van het gebouw. Lia Pluim en Caroline Laurense laten heel bijzondere kunstwerken zien. Lia is heel creatief bezig met het maken van bloemwerken en objecten van natuurlijke en afvalmaterialen. En Caroline vervaardigt unieke handgemaakte sieraden. Zij gebruikt hiervoor oude sieraden en vintage materialen, met liefde creëert ze hiervan kunstzinnige en aparte sieraden. Ze noemt haar stijl ‘Recycled Jewels’.

Kans op kunst

Ter gelegenheid van het tweede lustrum worden tijdens de Kunstroute verschillende kunstwerken verloot. Een aantal kunstenaars heeft een kunstwerk voor de verloting beschikbaar gesteld. Tijdens de route zijn de loten op de locaties beschikbaar. Zondag na afloop van de Kunstroute worden de loten getrokken.

De compacte kunstroute van ongeveer 5 kilometer is op zaterdag 5 en zondag 6 mei geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op: www.kunstroutedwingeloo.nl.