Ook Doldersum in het bezit van een AED

Doldersum - Doldersum in de gemeente Westerveld is sinds 6 december in het bezit van een AED.

Elke minuut telt. Een reanimatie die binnen 6 minuten (liefst binnen 2 minuten) start kan levens redden. Als men naast het zo snel mogelijk starten van een reanimatie gebruik kan maken van een AED verhoogt men het slagingspercentage aanzienlijk.

Enorm blij

De inwoners van Doldersum zijn daarom enorm blij dat het Ondernemersfonds Westerveld door de hele gemeente Westerveld heeft gekeken of de verspreiding van de Automated External Defibrillator in de volksmond bekend als AED afdoende afgedekt is.

Toen bleek dat de afstand tot de eerste openbare AED vrij groot was heeft het Ondernemersfonds direct een bijdrage toegezegd voor de aanschaf van een AED in een waterdichte buitenkast voor Doldersum zodat de bewoners maar ook de vele toeristen en passanten in geval van een hartstilstand adequaat geholpen kunnen worden.

Geregistreerd

Uiteraard is de AED geregistreerd bij Hartslagnu.nl zodat een geregistreerde burgerhulpverlener de dichtsbijzijnde AED kan vinden. Bij een noodsituatie krijgt de burgerhulpverlener een sms bericht met de plaats waar het slachtoffer en/of de AED zich bevindt. Hoe meer geregistreerde AED’s en hoe meer geregistreerde hulpverleners hoe meer mensen geholpen kunnen worden.

Buiten het ziekenhuis worden elke week 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Thuis, op straat of op de sportclub. In totaal zijn er 15.000 tot 16.000 slachtoffers per jaar. Nu overleeft 10 tot 20% van de slachtoffers. Door reanimatie en inzet van een AED kan dit percentage behoorlijk omhoog.

Automatische Externe Defibrillator

De AED, ook wel Automatische Externe Defibrillator genoemd, is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt ter ondersteuning van de reanimatie van een persoon met een circulatiestilstand als gevolg een hartritmestoornis. Met de AED kan een elektrische schok worden gegeven met het doel het hart weer in een normaal ritme te brengen. Het gebruik van de AED wordt altijd in combinatie met hartmassage door een hulpverlener gedaan.