Keurslagerij Van der Laan draagt slagerij over

Dwingeloo - ‘Het is mooi dat het straks klaar is’, zegt Aly van der Laan. Per 1 januari draagt ze met de symbolische hakbijl haar slagerij aan de Brink in Dwingeloo over aan Henk-Jan Drenth en Miranda Hoorn die de slagerij gaan voortzetten. En daarmee komt, een jaar voor het 100-jarige bestaan, een einde aan het begrip Keurslager Van der Laan.

De overname is een moment waar Aly al een aantal jaren naar uitkijkt. De 58-jarige Aly wil namelijk nog graag iets anders dan haar eigen slagerij runnen. ‘Eerlijk gezegd heb ik nooit de ambitie gehad om in de slagerij van mijn ouders te gaan. Maar het liep zo en ik heb het 31 jaar gedaan.’

Bewezen kwaliteiten

In de 31 jaar als eigenaar van een slagerij heeft ze haar diensten als kwaliteitsslager meerder malen bewezen. Er prijken meerdere prijzen op de kast, waaronder de prijs voor de beste droge worst van het Noorden, die ze in 2007 in de wacht sleepte. ‘Een mooie tijd, waarbij de worsten niet aan te slepen waren en door het hele land werden verstuurd. We moesten zelfs honderden worsten opsturen naar Curaçao!’ Ook de rookworsten uit eigen worstenmakerij vielen vele malen in de prijzen.

Het was een druk bestaan. ‘Tot de MKZ-crisis in 2001 hebben we altijd zelf geslacht. Daar hadden we het druk mee hoor. Twintig varkens en zes, zeven koeien per week slachtten we. Alles deden we, we waren zes dagen in de week geopend, werkten ook ’s avonds. We hebben winkels gehad in Uffelte en Havelte. Het is keihard werken, je verdient geld door veel uren te maken. Je moet zorgen dat je goede mensen om je heen hebt. Dat je mét je personeel gaat werken, en er niet boven gaat staan. En belangrijk: je moet ook een beetje plezier maken op je werk. Je moet werken, maar ook beetje lol hebben. En je moet niet altíjd werken, je moet ook vrije tijd organiseren.’

Geheime recepten

Alle goede adviezen én de geheime recepten worden doorgegeven aan opvolger Henk-Jan die staat te trappelen om te beginnen aan deze nieuwe uitdaging. Begin dit jaar meldde hij zich aan voor overname van de slagerij. ‘We waren al snel met elkaar in gesprek en er werden al gauw stappen gezet. Maar ik dacht, als ik het doe, dan wel samen met mijn vriendin Miranda.’ Beiden zegden uiteindelijk hun vaste baan op om dit avontuur aan te gaan.

Henk-Jan heeft ruime ervaring als slager. Op zijn 15e begon hij met een bijbaantje in een slagerij. Hij ging naar de slagervakschool en werkte vervolgens jaren in een slagerij in Zuidwolde en later ook bij andere keurslagers. Na een tijdje buiten het slagersvak gewerkt te hebben bood deze kans zich aan om de slagerij in zijn woonplaats Dwingeloo over te nemen. ‘Het is altijd mijn ambitie geweest om iets voor mezelf te beginnen. Deze kans konden we niet voorbij laten gaan.’

Bekende gezichten

‘We zien er erg naar uit. En ja, we hebben heel veel plannen. De basis, zoals het nu is, is kwalitatief goed en vandaaruit gaan we verder werken. We willen uiteraard toch ons eigen ‘sausje’ eroverheen gieten. Het personeel blijft in ieder geval. We gaan door met hetzelfde team van twee dames in de winkel en een slager. Met ons twee er bij in de slagerij en winkel. Voor de klanten continuïteit in kwaliteit en bekende gezichten’, aldus Henk-Jan.

‘Verder willen we met maaltijden van Keurslager Culinair en thuisbezorgen meer inspelen op de behoefte van de klanten. Voor het rundvlees behouden we dezelfde leverancier, voor het varkensvlees stappen we over op het concept Wroetvarken, vlees dat vervaardigd wordt met respect voor mens, dier en milieu tegen een eerlijke prijs.’

Catering en evenementen

Aly gaat verder als zzp’er voor ongeveer 20 uur in de week. Niet in deze slagerij, ze wil opdrachten aannemen in catering en evenementen of bij andere slagerijen. Zaterdag 29 december is er een afscheidsfeestje voor alle klanten. Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij de slagerij voor een hapje en een drankje.

Henk-Jan en Miranda openen donderdag 3 januari hun slagerij met de naam Keurslagerij H.J. Drenth met leuke openingsacties. Een officiële feestelijke opening volgt later dit jaar.