‘Green Key’ beloning voor Het Hunehuis

Havelte/Darp - Het NIVON natuurvriendenhuis Het Hunehuis heeft het Gouden Green Key duurzaamheidscertificaat binnen. Dat betekent dat er in het huis bovenop op de Havelterberg alles aan gedaan wordt om natuur en milieu te sparen, zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit.

Het Hunehuis heeft de hoogste Green Key classificering die er is behaald: goud. Het NIVON natuurvriendenhuis dat in de zomer van 2015 het 85-jarig bestaan vierde, laat daarmee zien dat duurzaam recreëren de gewoonste zaak van de wereld is. De vrijwillige medewerkers bieden de gasten dus niet alleen optimale gastvrijheid, maar het natuurvriendenhuis heeft ook grote aandacht voor haar effecten op de natuur en het milieu.

Keurmerk

Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die er alles aan doen om natuur en milieu te sparen, zonder dat gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Er is door het bestuur van het NIVON natuurvriendenhuis Het Hunehuis de laatste jaren veel geïnvesteerd in een duurzame nieuwbouw met natuurlijke materialen, sedum dak, zonnepanelen en –boiler en recentelijk in energiezuinige apparatuur. Daarnaast wordt er in het Hunehuis gebruik gemaakt van duurzame verlichting, ecologische schoonmaakmiddelen, waterbespaarders op de kranen, duurzaam printpapier, minder verpakkingsmaterialen en wordt het afval gescheiden.

Aad de Vries, projectleider duurzaamheid van het Hunehuis is trots op het keurmerk. ‘De manier waarop het Green Key keurmerk duurzaamheid benadert vanuit de gast, sluit heel goed aan bij de manier waarop het Hunehuis gastvrijheid wil aanbieden: natuurlijke ongedwongen vakantiebeleving mét persoonlijke aandacht, en mét zorg voor natuur en milieu;, zo zegt De Vries die vervolgt: ‘Green Key heeft ons geholpen nòg een stap verder te denken in onze aandacht voor duurzame bedrijfsvoering en gastgerichtheid.’

Schaapskudde

Het Hunehuis ligt midden in de bossen aan de rand van het dorp Havelte, op steenworp afstand van het karakteristieke Meppel en Steenwijk. Dit prachtige huis ligt bovenop de Havelterberg bij monumentale hunebedden en te midden van heide, bos, vennen en zandverstuivingen. Het Hunehuis ligt midden in het Nationale Park van Drenthe, met een grote schaapskudde die regelmatig gezellig langskomt. Het Hunehuis is 1 van de 13 natuurvriendenhuizen van het Nivon.

Het is een betaalbaar 'doe-het-zelf'-hotel dat volledig door vrijwilligers wordt beheerd. U geniet er van de rust en de natuur in een ontspannen sfeer. In de gezamenlijke keuken en de eetzaal maakt de gast, als die dat wil, gemakkelijk contact met andere gasten. Er zijn volop speelmogelijkheden voor kinderen, veel leuke attracties in de buurt en eindeloze mogelijkheden voor fietsers en wandelaars, voor natuur- en cultuurgenieters.

Activiteiten

Dit natuurhotel biedt ruimte aan zowel individuele gasten, families, als ook aan groepen. met zijn 29 kamers. Zowel NIVON-leden als niet-leden zijn van harte welkom. Leden hebben echter een veel voordeliger tarief. Door het jaar biedt het Hunehuis veel verschillende activiteiten/arrangementen. Naast het huis ligt apart, een klein gezellig maar eenvoudig natuurkampeerterrein dat toegankelijk is voor bezitters van het groene boekje (De Groene Koepel) en voor NIVON leden. Het terrein is alleen toegankelijk voor kampeerders en dus niet voor caravans en/of vouwwagens.