De Boermarke deelt 250 vogelkasten uit

Wapserveen - Nestkasten voor mezen lijken de sleutel tot de bestrijding van de eikenprocessierups. Daarom deelde Boermarke Wapserveen op donderdag 14 december 250 vogelkasten uit tijdens de jaarlijkse kerstfair in Wapserveen. De eerste ging naar Patricia Dooren, voorzitter van de kerstfair.

Vorige winter timmerde de Boermarke samen met de kinderen van Kindcentrum de Vuursteen in Wapserveen en de vogelwacht Uffelte twintig nestkasten in elkaar. De nestkasten werden opgehangen aan het Westeinde in Wapserveen. Dit werd het onderzoeksgebied voor de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Het is de bedoeling dat koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die eikenprocessierupsen eten zich gaan nestelen in deze kasten.

Elf nestkasten bezet

In het voorjaar gingen Boermarke en de vogelwacht Uffelte samen met de schoolkinderen de nestkasten langs om te zien hoeveel mezen zich in de kasten genesteld hadden. Wat bleek? Al elf nestkasten waren bezet en aan het begin van de zomer kwamen daar nog eens drie bij. In sommige nestkastjes zaten wel veertien jonge mezen. De onderzoekers telden vervolgens in 64 bomen nog maar 28 nesten van de eikenprocessierups. Dat bleek 85% minder dan het aantal nesten op de controlelocatie.

Boermarke neemt met de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups het voortouw in de regio. Ze willen aan de hand van dit project mensen bewuster maken van de eigen invloed op het behoud van biodiversiteit en waarom dit zo belangrijk is. Met de actie tijdens de kerstfair moedigt Boermarke de inwoners van Wapserveen en omstreken aan om ook een bijdrage te leveren aan de bestrijding.

Inmiddels zijn er landelijk meerdere regio’s die het voorbeeld van Boermarke Wapserveen gaan volgen.