Echtpaar Eijbergen viert diamanten huwelijk in Zorgvlied

Zorgvlied - Het was nog even onzeker of de 60e huwelijksdag maandag gevierd kon worden, maar uiteindelijk liet de gezondheid van de bruidegom het toch toe. Zo vierden Niek en Riek Eijbergen in het bijzijn van kinderen, kleinkinderen en vrienden thuis in Zorgvlied hun diamanten bruiloft.

Niek en Riek liepen elkaar in 1953 tegen het lijf. Dat gebeurde tijdens een feest in Amersfoort waar Niek woonde. Riek werd op steenworpafstand van Amersfoort geboren, in Hoogland. Beiden werden groot op een boerenbedrijf. Omdat de grond in de omgeving van Amersfoort duur werd verkocht, gingen de twee na hun huwelijk in 1958 op zoek naar een alternatief. En dat werd gevonden aan de Ruyter de Wildtlaan in Zorgvlied. Daar kocht het echtpaar aan een zandpad een oude boerderij.

Behelpen

Zeker in het begin was het behelpen in Zorgvlied. ‘We hadden geen elektra’, zo vertelt Riek. ‘En water haalden we uit de put. Toen we een hele droge zomer hadden, was er geen water meer. De melkbussen die dagelijks bij ons werden opgehaald, werden teruggebracht vol met water. Zo konden we het hier uithouden’, zo herinnert Riek zich nog goed.

In Zorgvlied werden ook de vier zoons van het echtpaar Eijbergen geboren: Bert, Kees, Gerard en Erik. ‘Allemaal gek op motorrijden’, zo vertelt Riek.

Hartstilstand

Eén van de zoons is op veel te jonge leeftijd overleden. ‘Dat is Kees’, zegt Riek met zachte stem. ‘Die voelde zich op een avond niet zo lekker. Zijn vriendin wilde dat hij direct naar de dokter zou gaan. Maar hij wilde pas de volgende dag gaan. Dezelfde nacht is hij in zijn slaap overleden. Een fatale hartstilstand op 42-jarige leeftijd.’

Het overlijden van zoon Kees heeft een groot litteken achtergelaten op de ziel van het nu 87-jarige echtpaar. Net als het overlijden van één van hun drie kleinzoons vorig jaar. ‘Nee kerst is voor ons niet de meest gelukkige periode’, zegt Riek zachtjes.

Toch hebben zij en Niek maandag genoten van alle aandacht. De kinderen, kleinkinderen en kennissen waren naar Zorgvlied gekomen om daar de 60e huwelijksdag te vieren. En ook burgemeester Rikus Jager kwam met een grote bos bloemen op bezoek. ‘We hebben het erg gezellig gehad’, blikt Riek terug.

Samenwerken

Samen met Niek woont ze nog altijd in de woning die zij voor hun oude boerderij hebben laten zetten. ‘We wonen hier prachtig en willen hier ook niet meer weg.’ En het geheim van zolang getrouwd zijn? ‘Goed met elkaar omgaan. Niet teveel zeuren en vooral samen werken en samenwerken. Tenminste zo hebben wij het altijd gedaan’, zo besluit Riek met een glimlach.