FTC Diever en Staatsbosbeheer steggelen over route: toertocht gaat niet door

Diever - Een teleurstellend bericht voor liefhebbers van mountainbiken. De geplande toertocht van Fiets Toer Club Diever op 6 januari gaat niet door. De organisatie heeft met Staatsbosbeheer geen overeenstemming kunnen bereiken over de route door het Nationale Park Drents-Friese Wold.

Fiets Toer Club Diever bestaat bijna twintig jaar en de club telt zo’n honderd actieve leden. Elk jaar worden door leden en niet-leden in de omgeving van Diever drie ATB-tochten verreden. Een van die drie tochten vindt jaarlijks plaats op één van de eerste zondagen in het nieuwe jaar. Ook in 2019 zou dat weer het geval zijn. Op 6 januari stond een tocht gepland, maar de organisatie heeft die afgelast. Er zou geen overeenstemming bereikt zijn met Staatsbosbeheer over de route.

Alternatieven

Corné Joziasse van Staatsbosbeheer bevestigt de lezing van het bestuur, maar voegt daar wel aan toe dat er door zijn organisatie meerdere alternatieven zijn aangedragen die door de FTC zijn afgewezen. ‘Staatsbosbeheer is er voor iedereen. Het moet dus ook duidelijk zijn dat we alle belangen behartigen. In dit specifieke geval waren wij van mening dat wandelaars en ook ruiters aan de noordzijde van Diever op de paden teveel overlast zouden ondervinden van de deelnemers van de mountainbiketocht. Dat hebben wij neergelegd bij de organisatie. Net als alternatieven. Uiteindelijk zijn we daar niet uitgekomen en heeft het bestuur van de FTC Diever besloten de tocht niet door te laten gaan. Jammer, maar iedereen zal moeten begrijpen dat wij er zijn voor alle recreanten én de natuur’, aldus boswachter Joziasse.

Veel deelnemers

Aan de mountainbiketochten van Fiets Toer Club Diever die tot nu altijd bij het Dingspilhuus van start zijn gegaan en ook weer zijn geëindigd, nemen elke keer weer zo’n vijfhonderd fietsers deel. Ook voor de komende tocht werd weer een groot aantal fietsers verwacht.