Column Jan Langenkamp: Fairtrade op basisscholen

Jan Langekamp van de Fairtrade werkgroep schrijft een regelmatig terugkerende column voor de Westervelder.

De Fairtrade werkgroep is altijd bezig met het zoeken naar mogelijkheden om Fairtrade nog bekender te maken in Westerveld. Soms hebben we een tegenvaller, als bijvoorbeeld De Westervelder zegt dat de column niet meer in de ‘papieren’ krant kan, maar alleen in de digitale versie. Dat is jammer, want de papieren krant wordt veel beter gelezen dan de digitale versie.

Juist het bewust maken van de inwoners van Westerveld is onze taak. Soms ook met een meevaller. Het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) gaat een project doen op alle basis scholen in Westerveld over Fairtrade. Dat is prachtig, want de Fairtrade werkgroep kan hier zo aan mee doen. Onze vrijwilligers kunnen dan bijvoorbeeld gastlessen geven op de basisscholen. De bovenbouw krijgt zo informatie over Fairtrade op school. De jeugd heeft nu eenmaal de toekomst en als we de schooljeugd op deze manier bewust kunnen maken wat er allemaal kan en niet kan met ons voedsel is dat echt een prachtige kans. Ook het bezoeken van bijvoorbeeld een supermarkt en daar de schoolkinderen Fairtrade producten laten opzoeken is een mooie manier om te laten zien dat er al veel Fairtrade producten zijn, maar ook nog heel veel niet.

De wereldwinkel is natuurlijk ook een mooie kans om de jeugd te laten zien, dat het niet alleen om voedsel gaat, maar ook om kunst, om textiel, om kleding. Kansen genoeg dus en ik ben daarom heel blij dat we zo kunnen aanhaken bij het project van de IVN. Het mooie van voorlichting geven aan kinderen is vaak ook dat er thuis over gepraat wordt. Via de jeugd krijgen zo ook de ouderen weer een mogelijkheid iets te doen aan ‘een eerlijke wereld’!

Het gaat binnenkort allemaal afgesproken en gepland worden. De bedoeling is dat eind mei het project concreet gaat lopen, niet op alle scholen tegelijk, en ook niet in elke winkel. Het kan in de praktijk betekenen dat na de zomer vakantie het verder gaat. Ik hoop op heel veel aandacht in scholen, bedrijven enz. Als u nog ideeën heeft of mee wilt werken aan dit mooie project hoor ik het graag!!

Voor meer info: Jan Langenkamp. Bel gerust: (06)10171978