60 jarige Ronde van Drenthe viert dubbel jubileum

Hoogeveen - Het is inmiddels een traditie geworden dat alle sponsors en subsidiegevers van de Rondes van Drenthe elkaar in de aanloop naar het grootste wielerevenement van het Noorden samen ontmoeten. Om de kennismaking te hernieuwen of om kennis te maken met nieuwe sponsors. De bijeenkomst vond maandagavond voor de vijfentwintigste keer plaats in Hoogeveen in het pand van !pet.

Onder het genot van een hapje en drankje, muziek van ‘Die Dorfplatz Musikanten’ en Drentstalig entertainment verzorgd door Jan Germs van ‘Huus van de Taol’ maakten de aanwezigen er een gezellig onderonsje van. Aan het begin van de avond werd de speciale feesttaart aangesneden door gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe.

Gedeputeerde prijst doorzettingsvermogen

In zijn toespraak complimenteerde en feliciteerde sportgedeputeerde Henk Jumelet de organisatie van de Ronde van Drenthe met het jubileum en het uithoudingsvermogen. Het valt immers niet mee om in de huidige tijd aan alle regelgeving te voldoen en daarbij ook nog al je vrijwilligers gemotiveerd te houden. Volgens Jumelet gaan alle veranderingen in de huidige wereld wel erg snel en dan is het mooi dat zoveel mensen bereid zijn de schouders onder dit, voor de provincie, belangrijke evenement te zetten. Het wordt sowieso een belangrijk sportjaar voor Drenthe met verschillende jubilea, ook het vijftigjarige Sport Drenthe heeft een feestje te vieren, en grote kampioenschappen. Drenthe is verder ook nog eens ‘European Community Of Sport’.

Ronde ‘Koningin’ Femmy van Issum werd voor haar niet aflatende inzet letterlijk in de bloemetjes gezet. Het Alfa College Hoogeveen presenteerde als belangrijke eventpartner van de Ronde van Drenthe niet alleen veel smakelijke hapjes maar ook de nieuwe rondemiss Malika Heufkens en rondemister Maiko Zwiep. De leerlingen van de opleidingen ‘Manager Ondernemer Horeca’ en ‘Ko’ zetten zich in op het gebied van catering en goed gastheerschap.

Jubileumboek gepresenteerd

Het eerste exemplaar van het speciale jubileumboek ‘Ronde van Drenthe 60 jaar’ werd aangeboden aan gedeputeerde Jumelet en ook de makers van !pet visuele communicatie en schrijver Sjoerd Looijenga werden bedankt voor hun inspanningen. In het boek staat een overzicht van alle winnaars en het verhaal achter hun overwinning. Opvallend is hoe positief renners over de Ronde van Drenthe spreken. Meerdere fotografen leverden schitterende actiefoto’s voor het fraai vormgegeven boek.

De slechtziende Rick Veldkamp uit Roden vertelde over zijn sport para-cycling. Samen met zijn tandempiloot Luuk Jansen uit Arnhem droomt hij niet alleen van een Olympische medaille maar vooral ook van het winnen van de wereldtitel tijdens de mondiale titelstrijd later dit jaar in Emmen. Een ander nieuwtje was de presentatie van de nieuwe Ronde van Drenthe app. Het bedrijf ‘BookingMonster’ uit Giethoorn ontwierp een echte route app waarin de complete routes van de Profronde, de Women's world Tour en de Drentse 8 van Westerveld te vinden zijn.

Alle routes op de telefoon

Als je één van de routes opent kun je jouw positie zien ten opzichte van de route en bepalen wat de kortste route is om de koers van nabij te volgen. Naast de volledige route (track) staan in de app alle bijzondere punten die je eigenlijk moet bekijken, denk hierbij aan alle tussensprints, keienstroken en natuurlijk de start- en finishlocatie. Ook de doorkomsttijden van de renners zijn in de app te vinden. Downloaden van de app (zoeken op Ronde van Drenthe) kan via de Appstore van Google en Apple. De organisatie hoopt mede dankzij deze noviteit meer kijkers naar de koers te trekken en daarmee deze jubileumeditie van de Ronde van Drenthe nog meer glans te geven.