Kern Diever krijgt een ‘open karakter’

Diever - De herinrichting van de dorpskern van Diever is maandag gestart. Het centrum van het dorp krijgt de komende jaren een compleet andere uitstraling. Kenmerkend wordt vooral het ‘open karakter’.

Op het marktterrein aan de Bosweg is maandag een begin gemaakt met het werk. De komende tijd worden er op verschillende plaatsen in de kern in totaal 163 bomen van slechte/matige kwaliteit gekapt. Beeldbepalende bomen zoals de oude eik voor het Dingspilhuus, worden gespaard. Het merendeel wordt elders in de gemeente vervangen. Daarnaast wordt van sommige stammen kunstwerken gemaakt.

Geen protest

Al ruim een jaar hebben medewerkers van de gemeente Westerveld in samenspraak met inwoners gewerkt aan het herinrichtingsplan ‘Diever op Dreef’. ‘We hebben ingezet op een intensieve samenwerking en heldere communicatie. Dat heeft ervoor gezorgd dat er geen enkele zienswijze is binnengekomen op het plan’, aldus wethouder Henk Doeven. De herinrichting van de dorpskern moet in 2020 afgerond zijn. Bij ‘Diever op Dreef’ is niet alleen gekeken naar het groen in het dorp. Ook naar bestrating, verlichting en straatmeubilair. Alles wordt vervangen.

Het werk is maandag gestart op het marktterrein. Daar ontdeed wethouder Doeven een boom van een zieke tak. Veel bomen die verdwijnen van het marktterrein zijn ziek. Ook worden er bomen gekapt die nu het open karakter van de omgeving in de weg staan.

Volgens wethouder Doeven zal de ‘openheid’ bij bezoekers in het begin vreemd over komen. ‘Maar uiteindelijk zal iedereen zien dat het mooi wordt. Dat hebben we in Dwingeloo ook gezien. Daar was weerstand tegen de plannen met de brink, maar achteraf zien mensen dat het mooi is geworden.’