Sterren kijken bij de Dwingeloo Radiotelescoop

Dwingeloo - In het kader van de landelijke Sterrenkijkdagen zijn op zaterdag 16 maart verschillende activiteiten te doen bij de Dwingeloo Radiotelescoop. Tussen 18.30 en 22.30 is iedereen welkom.

Bij helder weer staan er optische sterrenkijkers opgesteld bij de radiotelescoop. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in de radiotelescoop en deze in werking zien. Dat laatste gaat ook bij bewolking door, want radiogolven gaan dwars door de wolken heen. In de monumentale voormalige directeurswoning worden korte lezingen gegeven over verschillende sterrenkunde-onderwerpen. De meeste activiteiten zijn gratis, entree in de telescoop is €2 (jeugd €1). Meer informatie staat op www.camras.nl

Tijdens deze sterrenkijkavond zijn de optische kijkers vooral gericht op de maan, in het eerste kwartier. Door deze kijkers zijn de maankraters goed te bewonderen, vooral op de grens tussen het door de zon verlichte en het donkere deel. De radiotelescoop is gericht op een pulsar: een neutronenster die elke seconde om zijn as draait.