Jeugdherinneringen borrelen op bij Dikke Verhalen

Vledder - Meer dan 150 belangstellenden waren zondag aanwezig bij de bijeenkomst van de Dikke Verhalen in De Tippe in Vledder. Centraal stond het onderwerp ‘De Vledder Esch met zijn bewoners en werkzaamheden’. Tafelgasten waren Jan Bovenkamp en Lientje Kiewiet.

Jan Bovenkamp vertelde veel persoonlijke verhalen uit zijn jeugdjaren, die hij doorbracht op de boerderij, die midden op de Vledder Esch stond. Ook was er veel aandacht voor de gebroeders Geert en Berend Jonkman. De meeste bezoekers konden zich nog herinneren dat Berend destijds een zeer plichtgetrouwe en secure monsternemer was bij de zuivelfabriek. In deze hoedanigheid kwam hij bij veel boeren over de vloer.

Graan dorsen

Lientje vertelde, aan hand van een aantal mooie foto’s, over het loonbedrijf van haar vader, die met de dorsmachine en een echte Lanz Bulldog bij veel boeren in Vledder en omstreken het graan kwam dorsen. In de volksmond werd haar vader vaak ‘De Kiewiet’ genoemd en bij veel bezoekers riep dit ook weer veel jeugdherinneringen op.

De komst van de dorsmachine naar de Vledder Esch, in het najaar was voor de kinderen een echte belevenis, waarbij het springen in kafbulten en het muizen vangen een hoogtepunt was. Iedereen kon weer terugkijken op een zeer geslaagde bijeenkomst van de Dikke Verhalen.

De volgende bijeenkomst is op zondag 17 november en de aanvang is dan ook om 11.00 uur.